Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μισό τρισ. δολάρια εξαϋλώθηκε από την κεφαλαιοποίηση των fintech

Οι εταιρείες που γνώρισαν άνθηση κατά τη διάρκεια των lockdowns δέχονται χτύπημα από τους φόβους ότι δεν μπορούν να αντέξουν μια ύφεση. Εχασαν 156 δισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας φέτος.

Μισό τρισ. δολάρια εξαϋλώθηκε από την κεφαλαιοποίηση των fintech

Σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο δολάρια έχει εξαϋλωθεί από την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν το μπουμ στις αρχικές δημόσιες προσφορές νωρίτερα στην πανδημία.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, πάνω από 30 fintechs έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ από την αρχή του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του CB Insights, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν σε εταιρείες που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη στροφή προς την ψηφιοποίηση που επιταχύνθηκε από την πανδημία.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων, την έλλειψη κερδών και τα μη δοκιμασμένα επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς η οικονομία οδεύει προς μια πιθανή ύφεση, έχει οδηγήσει τις μετοχές τους σε sell-off.

Οι μετοχές των πρόσφατα εισηγμένων fintech έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο πάνω από 50% από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, σε σύγκριση με την πτώση 29% του Nasdaq. Η κεφαλαιοποίησή τους έχει πέσει κατά 156 δισ. δολάρια το 2022. Εάν κάθε μετοχή μετρηθεί από το ιστορικό υψηλό της, περίπου 460 δισ. δολάρια έχουν χαθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v