Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΟΥ-Covid: Πάρτε μέτρα τώρα, για να αποφύγετε lockdown το φθινόπωρο

Οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και να επαναφέρουν μέτρα. «Διασφαλίζουμε αντιϊκές θεραπείες κατά της πανδημίας για τους πολίτες της ΕΕ», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου

ΠΟΥ-Covid: Πάρτε μέτρα τώρα, για να αποφύγετε lockdown το φθινόπωρο

Με την υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον να ηγείται του νέου κύματος της Covid-19 στην Ευρώπη, οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και να επαναφέρουν μέτρα όπως η χρήση μάσκας για να αποφύγουν την αναγκαιότητα λήψης αυστηρότερων μέτρων το φθινόπωρο και τον χειμώνα, προειδοποιεί ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Χανς Κλούγκε καλεί τις χώρες της Ευρώπης να αναλάβουν δράση τώρα για να αποτρέψουν την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, καθώς η υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον κερδίζει έδαφος.

Περί τα τρία εκατομμύρια νέα κρούσματα της Covid καταγράφηκαν στην περιοχή τη Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα, που αντιστοιχούν στο ήμισυ του συνόλου των κρουσμάτων παγκοσμίως. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία διπλασιάσθηκε κατά την ίδια περίοδο και περί τους 3.000 άνθρωποι καταλήγουν από την νόσο κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων ... την ώρα που η κοινωνία λειτουργεί σχεδόν όπως πριν», είπε υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δράση των πανδημικών σταθεροποιητών, όπως είναι η δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου, πριν από την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων το φθινόπωρο, καθώς και την προώθηση της χρήσης μάσκας και του εξαερισμού.

Αυτά τα μέτρα σταθεροποίησης της πανδημίας θα πρέπει να εφαρμοσθούν τώρα για να αποφευχθούν αυστηρότερα μέτρα, προειδοποίησε. «Δεν πιστεύω ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για την κήρυξη lockdown», είπε.

Σ.Κυριακίδου: Διασφαλίζουμε αντιϊκές θεραπείες

H Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Επιτροπής (HERA) υπέγραψε νέα κοινή σύμβαση-πλαίσιο προμήθειας του Veklury (ρεμδεσιβίρη), μιας αντιϊκής θεραπείας για ασθενείς με Covid-19, με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead. Αυτή είναι η δεύτερη σύμβαση-πλαίσιο για αυτήν τη θεραπεία, η πρώτη είχε λήξει τον Απρίλιο του 2022.

Είκοσι δύο κράτη μέλη και χώρες της ΕΕ συμμετέχουν στην κοινή προμήθεια της ΕΕ, βάσει της οποίας μπορούν να αγοράσουν έως και 2.250.000 φιαλίδια αναφέρει η Κομισιόν.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι «από την αρχή της πανδημίας, η Επιτροπή εργάζεται ακούραστα για να διευκολύνει την πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό και θεραπείες για ευρωπαίους ασθενείς, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

“Αυτή είναι μια δέσμευση που έχουμε αναλάβει ως μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τη θεραπεία και τώρα την εκπληρώνουμε με μια δεύτερη σύμβαση για να διασφαλίσουμε ότι οι αντιικές θεραπείες είναι διαθέσιμες για τους ασθενείς που τις χρειάζονται. Η Covid-19 είναι ακόμα μαζί μας και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι εκτός από τα εμβόλια, θα έχουμε επίσης τις απαραίτητες θεραπείες για όσους έχουν ανάγκη. Η προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών μας θα είναι πάντα η προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας”.

Στην ΕΕ, η ρεμδεσιβίρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της Covid-19 σε ενηλίκους και έφηβους ασθενείς με πνευμονία που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο, καθώς και σε ενηλίκους που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή μορφή Covid-19.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v