Δεν παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης ο Ντράγκι

Μήνυμα ότι θα απέχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης έστειλαν τα κόμματα της δεξιάς και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Όλο και πιο πιθανό το σενάριο των εκλογών στην Ιταλία. Για «τέλεια καταιγίδα» προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

Δεν παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης ο Ντράγκι

Η Φόρτσα Ιτάλια και η Λέγκα δεν θα λάβουν μέρος στην ψήφο εμπιστοσύνης την οποία ζήτησε νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι από τη Γερουσία, ενώ από τη διαδικασία θα απέχει και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ανοίγοντας τον δρόμο για την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού και τη διενέργεια εκλογών.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται 6 μονάδες βάσης στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο της ημέρας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε ότι μια ανεύθυνη κίνηση κατά του Ντράγκι μπορεί να προκαλέσει την «τέλεια καταιγίδα». Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για την Ιταλία αλλά είμαστε μεγάλη χώρα, τόνισε ο ίδιος. 

Νωρίτερα την Τετάρτη, κατά την δευτερολογία του στη Γερουσία της Ρώμης, ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος.

«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.

Nωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι η μη στήριξη στην ψήφο εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε το τέλος της εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«O μόνος τρόπος για να μείνουμε μαζί είναι να ξαναχτίσουμε τη συμφωνία μας, ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός χρειάζεται ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση», σημείωσε.

Τα λόγια του Ντράγκι σηματοδοτούν μια χαλάρωση της κυβερνητικής κρίσης που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα και απείλησε να φέρει τη χώρα σε αναταραχή. Εκλαμβάνονται ως ετοιμότητα από πλευράς του για παραμονή στη θέση του, επιμένοντας ωστόσο στην ενότητα και στη στήριξή του.

Οπως μεταδίδει το Reuters, αναφερόμενος στο θέμα των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ότι η Ιταλία σχεδιάζει να μηδενίσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ενώ κατάφερε να μειώσει την εξάρτησή της και να τη φτάσει ήδη κάτω από το 25%, από 40% που ήταν προηγουμένως. «Πρέπει να επιταχύνουμε την κατασκευή των υποδομών LNG», είπε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο γύρισε θετικά, μετά τα πρώτα σχόλια του Ντράγκι. Ο ΜΙΒ ενισχύεται 0,5% ενώ προηγουμένως έχανε 0,6%. Ανάσα παίρνει το ιταλικό κόστος δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί 14 μονάδες βάσης, στο 3,28%.

Η Λέγκα ζήτησε έξοδο των Πέντε Αστέρων

Το δεξιό κόμμα Λέγκα της Ιταλίας είναι έτοιμο να στηρίξει έναν νέο συνασπισμό υπό τον Μάριο Ντράγκι χωρίς το Κίνημα των 5 Αστέρων, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο ηγέτης του κόμματος στη Γερουσία.

«Αναγνωρίζοντας ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων είναι εκτός, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει προκύψει μια νέα πλειοψηφία», είπε ο επικεφαλής της Λέγκα, Massimiliano Romeo, σε μια συζήτηση αφότου ο Ντράγκι κάλεσε τον διασπασμένο συνασπισμό να ξαναβρεί την ενότητά του.

«Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής εσάς, πρόεδρε», είπε, προσθέτοντας ότι η εναλλακτική θα είναι οι πρόωρες εκλογές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πέντε Αστέρια: Ο Ντράγκι δεν έδωσε απαντήσεις

To Κίνημα των Πέντε Αστέρων υποστήριξε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δεν απάντησε στα αιτήματα του κόμματος κατά την ομιλία του στη Γερουσία την Τετάρτη.

«Από την ομιλία σου καταλαβαίνουμε ότι ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση» δήλωσε ο Γερουσιαστής Έτορε Λικέρι μετά την έκκληση του Ντράγκι για επανοικοδόμηση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Δύο κρίσιμες ημέρες για τις ευρωαγορές με υπογραφή Ντράγκι

Μία μέρα πριν την πρώτη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ τα τελευταία δέκα χρόνια, οι αγορές της Ευρώπης προετοιμάζονται για άλλη μια περίοδο αστάθειας, εάν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ακολουθήσει τη δέσμευσή του να παραιτηθεί σήμερα Τετάρτη, μόλις μία ημέρα πριν η περιοχή αντιμετωπίσει την πρώτη αύξηση στο κόστος δανεισμού της τελευταίας δεκαετίας.

Για την Jefferies και την Pictet Wealth Management, ήρθε η ώρα να στοιχηματίσουμε ενάντια στα ιταλικά ομόλογα. Η Jefferies βλέπει τουλάχιστον 50% πιθανότητες για πρόωρες εκλογές, καθώς ο Ντράγκι δεν φαίνεται πρόθυμος να συνεχίσει τις εσωτερικές διαμάχες στον συνασπισμό του, ακόμα κι αν κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης και παραμείνει προς το παρόν.

«Εάν φύγει ο Ντράγκι, θα δούμε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές, ειδικά στα spreads», δήλωσε ο Cesar Perez Ruiz, επικεφαλής επενδύσεων στην Pictet Wealth Management. «Είμαστε ακόμα αρνητικοί στα ομόλογα της περιφέρειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v