Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλάσια αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. εξετάζει η ΕΚΤ

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν απότομη απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές της πλειοψηφίας του ΔΣ. Ωστόσο, θα ευθυγράμμιζε την ΕΚΤ με την παγκόσμια τάση για μεγάλες αυξήσεις. Την Πέμπτη η συνεδρίαση.

Διπλάσια αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. εξετάζει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει διπλάσια αύξηση επιτοκίων την Πέμπτη, από τις 25 μονάδες βάσης που έχει προαναγγείλλει, για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης του πληθωρισμού, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε μια απότομη απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες έχει προσκολληθεί η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από τότε που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση πολιτικής της 9ης Ιουνίου και θα ευθυγραμμίσει την ΕΚΤ περισσότερο με την παγκόσμια προσπάθεια για μεγάλες αυξήσεις.

Καθοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ υποχωρούν τα ομόλογα την Τρίτη, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τις επιθετικές κεντρικές τράπεζες και την πτώση των εκτιμήσεων για τα κέρδη εξακολουθούν να επιβαρύνουν το κλίμα.

Ο Stoxx Europe 600 κινείται αρνητικά, καθώς η ολοένα βαθύτερη ενεργειακή κρίση περιορίζει τις προοπτικές για ανάπτυξη. Οι τεχνολογικές και εξορυκτικές εταιρείες οδηγούν τις απώλειες, ενώ η ενέργεια και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κινούνται ανοδικά -οι τελευταίες ενισχύθηκαν από τα κέρδη της Electricite de France SA καθώς οι συναλλαγές της μετοχής της ξεκίνησαν ξανά μετά από εβδομαδιαία αναστολή. Τα κρατικά ομόλογα γύρισαν σε απώλειες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v