Λαγκάρντ: Οι τέσσερις όροι για το νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων

«Συννεφιασμένο» το outlook για το δεύτερο εξάμηνο, προειδοποίησε η Λαγκάρντ. Οι πληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται σε ολοένα και περισσότερους τομείς. Όλα τα κράτη-μέλη επιλέξιμα για το TPI. Ομόφωνη η απόφαση για τα επιτόκια.

Λαγκάρντ: Οι τέσσερις όροι για το νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων

Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιβραδύνεται, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μόνιμο «βαρίδι» στην ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε, οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με υψηλότερα κόστη και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Το οutlook για το δεύτερο εξάμηνο είναι «συννεφιασμένο», υπογράμμισε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο, δεν προβλέπεται ύφεση. 

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες τιμές στην ενέργεια μπορεί να μείνουν σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα. Σημείωσε επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται σε ολοένα και περισσότερους τομείς. 

Η ίδια τόνισε ότι η ΕΚΤ αναμένει πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα, ενώ σημείωσε πως ένα μέρος των ανοδικών πιέσεων στις τιμές οφείλεται και στο πιο αδύναμο ευρώ. 

Όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την αρχική καθοδήγηση που είχε δώσει η ΕΚΤ τον Ιούνιο, η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι ήταν δικαιολογημένη, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού αλλά και της απόφασης να λανσαριστεί το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού (TPI). 

Το λανσάρισμα του TPI επέτρεψε την πραγματοποίηση μεγαλύτερης αύξησης επιτοκίων, πρόσθεσε.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η απόφαση για το λανσάρισμα του TPI και τα επιτόκια ήταν ομόφωνη. 

Σχετικά με τη λειτουργία του TPI, διευκρίνισε ότι όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι επιλέξιμα και θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεών τους να αποφασίσουν αν θα υποβάλουν αίτημα για τη χρησιμοποίησή του. Μόνο η ΕΚΤ θα αποφασίζει αν το αίτημα θα γίνεται δεκτό, υπογράμμισε η Λαγκάρντ. 

Όσον αφορά τις γενικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή ενός κράτους-μέλους στο ΤPI, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι είναι τέσσερις. Πρώτον, η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ για το TPI, τούτο σημαίνει ότι μια χώρα δεν πρέπει να βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ή να μην έχει κριθεί ότι δεν κατόρθωσε να λάβει δράση μετά από σύσταστη της Κομισιόν, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Άρθρο 126. Δεύτερον, η έλλειψη σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Τρίτον, η δημοσιονομική βιωσιμότητα. Στο σημείο αυτό, επισήμανε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα λαμβάνει υπόψη τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ. Τέταρτον, συνετές και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές που θα ευθυγραμμίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Το νέο Εργαλείο Προστασίας Μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της ομιλίας της Λαγκάρντ, η ΕΚΤ παρουσιάζει αναλυτικά το πλαίσιο λειτουργίας του νέου εργαλείου αγοράς ομολόγων, το οποίο ονομάζει Εργαλείο Προστασίας Μετάδοσης (Transmission Protection Instrument). 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το νέο εργαλείο θα διασφαλίζει ότι η νομισματική πολιτική μεταδίδεται απρόσκοπτα σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Το TPI θα ενεργοποιείται για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων δυνάμεων στην αγορά που θέτουν σε κίνδυνο τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ θα προβαίνει σε αγορές χρεογράφων ενός συγκεκριμένου κράτους μέλους που βιώνει μια επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθήκων που δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη του, με στόχο να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στον βαθμό που κρίνεται αναγκαίος. Το μέγεθος των αγορών θα εξαρτάται από το πόσο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Οι αγορές θα τερματίζονται είτε όταν διαπιστώνεται μια σταθερή βελτίωση στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής ή όταν κρίνεται ότι οι υφιστάμενες εντάσεις οφείλονται στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη του κράτους μέλους.

*Δείτε στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" την αναλυτική ανακοίνωση της ΕΚΤ για το νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v