Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτόξευση έως 12% για το αέριο, πονοκέφαλος ο Nord Stream

Νέο ιστορικό υψηλό για την τιμή του αερίου, έφτασε πάνω από τα €225 ανά μεγαβατώρα, πριν «μαζευτεί» στα €199. Στο μισό οι ροές του αγωγού από σήμερα, πέφτουν στο 20%. Θα αυξηθούν οι προμήθειες όταν τελειώσει η συντήρησή του, δηλώνει το Κρεμλίνο.

Εκτόξευση έως 12% για το αέριο, πονοκέφαλος ο Nord Stream

Συνεχίζει το ράλι του το φυσικό αέριο και την Τετάρτη, με τις τιμές του ολλανδικού αερίου, δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, να κάνουν άλμα έως 12% το πρωί και να φτάνουν σε νέο ιστορικό υψηλό, έως και στα €227 ανά μεγαβατώρα. Τις μεσημεριανές ώρες ωστόσο η τιμή «μαζεύεται» στα 199 ευρώ.

Ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής φυσικού αερίου Bundesnetzagentur, Klaus Mueller, δήλωσε την Τετάρτη ότι η έλλειψη φυσικού αερίου μπορεί να αποφευχθεί, παρόλο που το φυσικό αέριο που ρέει μέσω του Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία μειώθηκε στο μισό νωρίτερα σήμερα (δηλαδή στο 20% της χωρητικότητάς του από 40% που ήταν προηγουμένως, καθώς η Ρωσία είπε πως άλλη μια τουρμπίνα αερίου χρειάζεται επισκευή).

Ο Mueller τόνισε ότι είναι σημαντικό για τις βιομηχανίες και τους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου. «Το κρίσιμο είναι να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο. Θα ήθελα να ακούω λιγότερα παράπονα, αλλά αναφορές [από βιομηχανίες που λένε] εμείς ως κλάδος συμβάλλουμε σε αυτό», κατέληξε.

Η δήλωση έρχεται μία ημέρα αφότου οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% τον επόμενο χειμώνα. Έρχεται επίσης καθώς τα κράτη-μέλη επιδιώκουν να διατηρήσουν την κοινή τους απάντηση σε αυτό που χαρακτηρίζουν «εκβιασμό του Πούτιν», πέντε μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά οι συζητήσεις τους αρχίζουν να αντηχούν τις εντάσεις που χώρισαν Βορρά και Νότο μετά την οικονομική κρίση.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, oι περικοπές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κινδυνεύουν να σπάσουν την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό τον χειμώνα, καθώς οι προϋπολογισμοί και τα προβλήματα εφοδιασμού περιορίζουν την ικανότητα του μπλοκ να αντιμετωπίσει μια ξαφνική, σοβαρή έλλειψη ενέργειας.

Ρωσία: Οι κυρώσεις εμποδίζουν τις εξαγωγές, παρέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε

Η ρωσική Gazprom παρέχει στην Ευρώπη όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατό, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και πρόσθεσε πως τεχνικά θέματα σχετικά με τον εξοπλισμό του αγωγού που οφείλονται στις κυρώσεις εμποδίζουν την Gazprom να εξάγει περισσότερο.

«Η Gazprom παρέχει [αέριο] όσο περισσότερο χρειάζεται και είναι δυνατό. Γνωρίζουμε πως οι τεχνικές δυνατότητες εφοδιασμού έχουν μειωθεί τώρα», είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εμποδίζουν την επισκευή εγκαίρως του εξοπλισμού του Nord Stream 1.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Gazprom θα μπορέσει να αυξήσει τις προμήθειες όταν τελειώσει η συντήρηση. «Η Gazprom ήταν και παραμένει ένας αξιόπιστος εγγυητής όλων των υποχρεώσεών της αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί προμήθειες αν ξένος εξοπλισμός δεν μπορεί να συντηρηθεί λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v