Υφεση στην ευρωζώνη προβλέπει η JP Morgan

Η εκτόξευση της τιμής του φυσικό αερίου και οι πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία θα επιφέρουν πλήγμα ως και 2% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης, προειδοποιεί η JP Morgan. Συρρίκνωση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο. Αναμένει δύο αυξήσεις επιτοκίων 25 μ.β. από ΕΚΤ ως το τέλος του έτους.

Υφεση στην ευρωζώνη προβλέπει η JP Morgan

H διαφαινόμενη κρίση στις προμήθειες φυσικού αερίου στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με την πολιτική δίνη στην οποία έχει περιέλθει η Ιταλία θα οδηγήσει το μπλοκ σε ήπια ύφεση στις αρχές του επόμενου έτους και θα αναγκάσει την ΕΚΤ να περιορίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, προειδοποίησε η JP Morgan.

Oι οικονομολόγοι της τράπεζας μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 0,5% το τρίτο τρίμηνο, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο του 2023 αναμένουν ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,5%.

Σημειώνεται ότι ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης είναι δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης.

«Οι νέες προβλέψεις μας στηρίζονται στην υπόθεση ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι στα 150 ευρώ τη μεγαβατώρα» σημειώνει η τράπεζα σε σημείωμα που δημοσίευσε την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην Ιταλία θα επιφέρει πλήγμα ως και 2% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η JP Morgan προβλέπει ακόμα ότι οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο θα οδηγήσουν υψηλότερα τον πληθωρισμό κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες βραχυπρόθεσμα, αν και θα υποχωρήσει και πάλι την επόμενη χρονιά λόγω της αρνητικής αντίδρασης της αγοράς και της συνεπακόλουθης επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

«Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης ώς το τέλος του έτους» τόνισε η JP Morgan, η οποία προηγουμένως ανέμενε αύξηση 75 μονάδων βάσης σε τρεις συνεδριάσεις.

«Τώρα αναμένουμε μία αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο και μία 25 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο» σημείωσε η αμερικανική τράπεζα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v