Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Στο 2,25% με 2,5% ανέβασε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα. Ομόφωνη η απόφαση. Ισχυρή δέσμευση για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%. Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός. Εντείνει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν είμαστε σε ύφεση, διαμύνησε ο Πάουελ.

Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη στο 2,25% με 2,5%, ενώ διαμήνυσε ότι θα ακολουθήσουν διαδοχικές αυξήσεις. 

Η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες και στη συνεδρίαση του Ιουνίου. 

Η μείωση του ισολογισμού θα επιταχυνθεί τον Σεπτέμβριο όπως είχε προγραμματιστεί, στα 95 δισ. δολάρια τον μήνα. 

Η απόφαση ήταν ομόφωνη. 

Στο ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed στέλνει μήνυμα «ισχυρής δέσμευσης» για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%. 

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αντανακλώντας τις ανισορροπίες που προκάλεσε η πανδημία στην προσφορά και τη ζήτηση. Προειδοποίησε παράλληλα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί επιπρόσθετη ανοδική πίεση στις τιμές και επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. 

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, με την ανεργία να συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ανέφεραν, ωστόσο, ότι τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν αποδυνάμωση των καταναλωτικών δαπανών και της παραγωγής. 

Μεγαλύτερη αύξηση αν χρειαστεί

H αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ήταν σωστή με βάση τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Fed δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση αν χρειαστεί, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι μια απόφαση που έχει ήδη λάβει και θα λαμβάνει κάθε φορά τις αποφάσεις με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Πάουελ υπογράμμισε ότι η επιστροφή στη σταθερότητα τιμών είναι κάτι που πρέπει να επιτύχει η Fed και δεν υπάρχει εναλλακτική στο ζήτημα αυτό. Υποστήριξε επίσης ότι η επιστροφή στη σταθερότητα τιμών δεν σημαίνει αναγκαστικά και ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Υπάρχει μονοπάτι για την αποφυγή της ύφεσης, σημείωσε, αλλά παραδέχτηκε ότι το μονοπάτι αυτό έχει γίνει πιο στενό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πάουελ τόνισε ότι δεν πιστεύει πώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση αυτή τη στιγμή. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τους μισθούς είναι ισχυρά και δεν συμβαδίζουν με μια ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v