Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέφυγαν την ύφεση Γαλλία και Ισπανία παρά τους φόβους για ύφεση

Μετά από μια αιφνιδιαστική συρρίκνωση στις αρχές του 2022, το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,5% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο σε τριμηνιαία βάση, περισσότερο από τη μέση εκτίμηση αναλυτών για 0,2%. Με 1,1% έτρεξε η Ισπανία.

Απέφυγαν την ύφεση Γαλλία και Ισπανία παρά τους φόβους για ύφεση

Σε ανάπτυξη επέστερεψε η οικονομία της Γαλλίας καταγράφοντας ρυθμό ταχύτερο από ό,τι αναμενόταν, βάζοντας τη χώρα σε πιο σταθερή βάση καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και ο κίνδυνος ρωσικής διακοπής ενέργειας απειλούν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ύφεση.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, μετά από μια αιφνιδιαστική συρρίκνωση στις αρχές του 2022, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο σε τριμηνιαία βάση, περισσότερο από τη μέση εκτίμηση αναλυτών για 0,2% σε έρευνα του Bloomberg.

Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Στην Ισπανία η ανάπτυξη έτρεξε με 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση, έναντι προσδοκίας για 0,4%.

 

Νέο ιστορικό υψηλό για τον πληθωρισμό στη Γαλλία

Σε ιστορικό υψηλό έφτασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, επισκιάζοντας τα θετικά στοιχεία του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν το πρωί.

Οπως μεταδίδει ο Guardian, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε ακόμη περισσότερο τον Ιούλιο, κατά 6,8% σε εναρμονισμένη βάση, από το υψηλό ρεκόρ του Ιουνίου (6,5%).

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε από την επιτάχυνση των τιμών των υπηρεσιών «που συνδέονται με την καλοκαιρινή περίοδο», αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, σε συνδυασμό με την υψηλότερη τιμή για τρόφιμα και τα μεταποιημένα αγαθά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v