Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 0,7% έτρεξε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο έναν χρόνο πριν, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,0% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Στάσιμη η γερμανική οικονομία, ενώ απέφυγαν την ύφεση Γαλλία και Ισπανία.

Με 0,7% έτρεξε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο

Kατά 0,7% αυξήθηκε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς και κατά 0,6% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,5% στην ευρωζώνη και κατά 0,6% στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο έναν χρόνο πριν, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,0% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, μετά από +5,4% στην ευρωζώνη και το 5,5% στην ΕΕ στην προηγούμενο τρίμηνο.

Στάσιμη η γερμανική οικονομία

Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη ξεπέρασε τις προσδοκίες, δείχνοντας ότι η ήπειρος βρίσκεται σε άνιση βάση καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και μια πιθανή διακοπή ενέργειας από τη Ρωσία απειλούν να την οδηγήσουν σε ύφεση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ισπανία και η Ιταλία ανέφεραν και οι δύο ανάπτυξη 1% ή περισσότερο για το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ενισχυμένες από την εισροή τουριστών μετά το lockdown. Η Γαλλία επέστρεψε σε ανάπτυξη μετά από μια αιφνιδιαστική συρρίκνωση στις αρχές του 2022.

Ενώ οι ιδιωτικές και δημόσιες δαπάνες στήριξαν την οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, το εμπόριο ήταν αρνητικό, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ανάπτυξη 0,1%.

Υπήρξε, ωστόσο, ανοδική αναθεώρηση για το πρώτο τρίμηνο, ενώ η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι το ΑΕΠ δεν μειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Οπως σχολιάζει το Bloomberg, οι προοπτικές της Γερμανίας είναι πιο σκοτεινές από τις περισσότερες χώρες. Εκτός από το κοκτέιλ του πληθωρισμού και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, η υπερβολική εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο το έχει προκαλέσει πραγματικό κίνδυνο για ενέργεια με δελτίο αυτόν τον χειμώνα, καθώς το Κρεμλίνο περιορίζει τις παραδόσεις. Η κατάσταση τους επόμενους μήνες πιθανότατα θα επιδεινωθεί καθώς οι βιομηχανικές επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή ή αναστείλουν εν μέρει τη λειτουργία τους. Μια ύφεση γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Απέφυγαν την ύφεση Γαλλία και Ισπανία παρά τους φόβους για ύφεση

Σε ανάπτυξη επέστερεψε η οικονομία της Γαλλίας καταγράφοντας ρυθμό ταχύτερο από ό,τι αναμενόταν, βάζοντας τη χώρα σε πιο σταθερή βάση καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και ο κίνδυνος ρωσικής διακοπής ενέργειας απειλούν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ύφεση.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, μετά από μια αιφνιδιαστική συρρίκνωση στις αρχές του 2022, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο σε τριμηνιαία βάση, περισσότερο από τη μέση εκτίμηση αναλυτών για 0,2% σε έρευνα του Bloomberg.

Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Στην Ισπανία η ανάπτυξη έτρεξε με 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση, έναντι προσδοκίας για 0,4%.

 

Νέο ιστορικό υψηλό για τον πληθωρισμό στη Γαλλία

Σε ιστορικό υψηλό έφτασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, επισκιάζοντας τα θετικά στοιχεία του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν το πρωί.

Οπως μεταδίδει ο Guardian, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε ακόμη περισσότερο τον Ιούλιο, κατά 6,8% σε εναρμονισμένη βάση, από το υψηλό ρεκόρ του Ιουνίου (6,5%).

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε από την επιτάχυνση των τιμών των υπηρεσιών «που συνδέονται με την καλοκαιρινή περίοδο», αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, σε συνδυασμό με την υψηλότερη τιμή για τρόφιμα και τα μεταποιημένα αγαθά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v