Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά από το 2020 συρρίκνωση για τη μεταποίηση ευρωζώνης

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών της S&P Global για τη μεταποίηση υποχώρησε στο 49,8 τον Ιούλιο από 52,1 τον Ιούνιο. Ανησυχητική η πτώση στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίας της ευρωζώνης - Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία.

Πρώτη φορά από το 2020 συρρίκνωση για τη μεταποίηση ευρωζώνης

Συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη τον περασμένο μήνα με τα εργοστάσια να αναγκάζονται να αποθηκεύουν απούλητα αγαθά λόγω της χαμηλής ζήτησης, όπως έδειξε έρευνα τη Δευτέρα, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι το μπλοκ μπορεί να περάσει σε ύφεση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση υποχώρησε στο 49,8 τον Ιούλιο από 52,1 τον Ιούνιο, ελαφρώς υψηλότερα από την προκαταρκτική μέτρηση του 49,6. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020 που περνάει κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Δείκτης που μετρά την παραγωγή του τομέα, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI που αναμένεται την Τετάρτη και θεωρείται καλός μετρητής της οικονομικής υγείας, βυθίστηκε σε χαμηλό άνω των δύο ετών, στο 46,3. Τον Ιούνιο ήταν 49,3.

«Η μεταποίηση της ευρωζώνης βυθίζεται όλο και πιο πολύ, αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης της περιοχής. Οι νέες παραγγελίες πέφτουν ήδη με ρυθμό που, εξαιρουμένων των μηνών καραντίνας πανδημίας, είναι ο πιο απότομος από την κρίση χρέους το 2012, με τα χειρότερα πιθανότατα να έρχονται», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων στην S&P Global.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε στο 42,6 από 45,2, το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού άρχιζε να κυριαρχεί στον κόσμο, υποδηλώνοντας ελάχιστες πιθανότητες ανάκαμψης σύντομα.

Η S&P Global ανέφερε ότι ο ρυθμός μείωσης ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικός στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία - τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, που βρίσκονται σε χαμηλό άνω των δύο ετών. 

Η μεταποιητική δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε σε χαμηλό 25 μηνών τον Ιούλιο, στο 51,2, από 52,8 τον Ιούνιο.

Eν τω μεταξύ, νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο ΡΜΙ Caixin/Markit της Κίνας για τον Ιούλιο ήταν 50,4, έναντι 51,5 που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Τον Ιούνιο, η ένδειξη ήταν 51,7. Παράλληλα, ο ΡΜΙ της ρωσικής μεταποίησης υποχώρησε στο 50,3 τον Ιούλιο, πιο κοντά στη στασιμότητα, από 50,9 τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v