Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν

«Δεν αποφασίζουν εκείνοι πού ταξιδεύουμε», δήλωσε η Πελόζι, ενώ οι ΗΠΑ μιλούν για "σημαντική κλιμάκωση" από την πλευρά της Κίνας. Οργή στο Τόκιο καθώς κινεζικοί πύραυλοι κατέπεσαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας. Καλεί το Πεκίνο να σταματήσει αμέσως τα στρατιωτικά γυμνάσια.

Οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα στο Τόκιο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι έπειτα από την επίσκεψή της στη νήσο που προκάλεσε οργή στο Πεκίνο.

Η κα. Πελόσι, 82 ετών, που κάνει στην Ιαπωνία —τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία— την πρώτη της επίσκεψη από το 2015, μετέβη στην Ταϊβάν την Τρίτη και την Τετάρτη.

Το Πεκίνο θεωρεί την αυτόνομη νήσο 23 εκατομμυρίων κατοίκων αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, αποσκιρτήσασα επαρχία προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα. Αντέδρασε αρχίζοντας χθες Πέμπτη στρατιωτικά γυμνάσια εύρους άνευ προηγουμένου γύρω από την Ταϊβάν, αναπτύσσοντας μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία και εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους, κάποιοι από τους οποίους πέρασαν πάνω από το νησί και έπεσαν, για πρώτη φορά, εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Τόκιο.

«Οι Κινέζοι προχώρησαν σε αυτές τις εκτοξεύσεις πιθανόν χρησιμοποιώντας την επίσκεψή μας ως πρόσχημα», είπε η κυρία Πελόσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Προσπαθούν «να απομονώσουν την Ταϊβάν», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι το Πεκίνο απέρριψε την άνοιξη την έκκληση των ΗΠΑ να επιτραπεί η συμμετοχή των αρχών της νήσου στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όμως «δεν θα απομονώσουν την Ταϊβάν διότι θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν. Κάναμε επισκέψεις υψηλού επιπέδου, γερουσιαστές πήγαν εκεί την άνοιξη», επρόκειτο για «διακομματική» πρωτοβουλία, είπε και επέμεινε «δεν θα τους επιτρέψουμε να απομονώσουν την Ταϊβάν».

«Δεν αποφασίσουν εκείνοι πού ταξιδεύουμε», πέταξε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΗΠΑ: Κατάφωρα προκλητική η αντίδραση Πεκίνου στην επίσκεψη Πελόσι

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του ασιατικών κρατών σήμερα ότι η αντίδραση της Κίνας στην επίσκεψη που έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν την Τρίτη και την Τετάρτη είναι «κατάφωρα προκλητική», σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο.

Ο κ. Μπλίνκεν, που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου των ομολόγων του των χωρών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, πρόσθεσε πως η Κίνα επιδιώκει να εκφοβίσει όχι μόνο την Ταϊβάν αλλά και τους γείτονές της με τα γυμνάσια στο στενό, που είναι τα μεγαλύτερα που έχουν διεξαχθεί ποτέ σε αυτό, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Απειλή για την ιαπωνική εθνική ασφάλεια

Οι εκτοξεύσεις κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν, ορισμένοι εκ των οποίων κατέπεσαν μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, είναι «σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας», δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

«Καλούμε να σταματήσουν αμέσως τα στρατιωτικά γυμνάσια» της Κίνας, που άρχισαν την Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστούν ως την Κυριακή, πρόσθεσε ο κ. Κισίντα έπειτα από συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, τη Νάνσι Πελόσι, η οποία αφίχθη χθες Πέμπτη στο Τόκιο.

Ο κ. Κισίντα επαναβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν».

Οπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, τέσσερις από τους πέντε κινεζικούς βαλλιστικούς πυραύλους που έπεσαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας "φέρονται να πέταξαν πάνω από το νησί της Ταϊβάν".

Χαρακτηρίζοντας το περιστατικό "σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας" ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι διευκρίνισε ότι "η Ιαπωνία προχώρησε σε διαμαρτυρία στην Κίνα μέσω της διπλωματικής οδού".

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον είχε επικοινωνήσει με το Πεκίνο "σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης" τις τελευταίες ημέρες απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία.

"Ελπίζω πράγματι ότι το Πεκίνο δεν θα προκαλέσει κρίση και δεν θα αναζητήσει ένα πρόσχημα για να αυξήσει τις επιθετικές στρατιωτικές του επιχειρήσεις", δήλωσε στους συναδέλφους του στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ASEAN στην Πνομ Πενχ.

Από την πλευρά του,  ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι, δήλωσε πως «οι προκλητικές ενέργειες του Πεκίνου συνιστούν σημαντική κλιμάκωση στην επί σειρά ετών προσπάθειά του να αλλάξει το status quo».

Σημειώνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αναβάλουν μια δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου που είχε προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, το αεροπλανοφόρο USS Reagan, που βρίσκεται στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, «θα παρακολουθεί» τις εξελίξεις στην περιοχή της Ταϊβάν, ανέφερε ο Κέρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Είκοσι δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν για λίγο σήμερα στην ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, ανακοίνωσε ο Ταϊβανός υπουργός Άμυνας σε ενημέρωση του Τύπου για τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις

Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας παρακολουθούσαν επιμόνως τα κινεζικά αεροσκάφη, πρόσθεσε στην ιστοσελίδα του.

Οι ασκήσεις, που άρχισαν νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης περιελάμβαναν "πυρά συμβατικών πυραύλων" προς τα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν, δήλωσε ο Σι Γι, εκπρόσωπος των κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων. " Όλοι οι πύραυλοι έπληξαν τον στόχο τους με ακρίβεια", υπογράμμισε σε ανακοίνωση.

Καταδικάζοντας "παράλογες ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη" το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν επιβεβαίωσε ότι ο κινεζικός στρατός είχε εκτοξεύσει "11 βαλλιστικούς πυραύλους", τύπου Dongfeng "μεταξύ 13.56 και 16.00 τοπική ώρα στα νερά βορείως, νοτίως και ανατολικά της Ταϊβάν".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v