Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Η Ευρώπη πρέπει να ευγνωμονεί την Τουρκία για το αέριο

Συνάντηση Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι. «Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Αγκυρα που μπορούν να αγοράσουν αέριο μέσω Turkish Stream». Συμφωνία για πληρωμή αερίου σε ρούβλια.

Πούτιν: Η Ευρώπη πρέπει να ευγνωμονεί την Τουρκία για το αέριο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και πολλά άλλα θέματα.

«Η συζήτηση για τη Συρία με τον Ρώσο ηγέτη είναι σημαντική για την περιοχή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Η Τουρκία αποδίδει σημασία στη συνεργασία με τη Ρωσία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Είπε επίσης ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu είναι σημαντική.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει πολλά στρατηγικά έργα που εκτελούνται μαζί με την Τουρκία», κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

"Η Ρωσία προσβλέπει στην αύξηση του όγκου εμπορίου με την Τουρκία", πρόσθεσε.

Ο Πούτιν επαίνεσε επίσης τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν για τον ρόλο του στην υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας για την απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας.

«Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία που μπορεί να αγοράσει ρωσικό αέριο μέσω του Turkish Stream», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Eν τω μεταξύ, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ένα μέρος των πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο να πραγματοποιηθεί σε ρούβλι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Παρασκευή, επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας και των κατασκευών, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν. 

Τόνισαν επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί η εφαρμογή των συμφωνιών για τα σιτηρά της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένων των απρόσκοπτων εξαγωγών ρωσικών σιτηρών.

Το κοινό ανακοινωθέν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας στις 5 Αυγούστου 2022.

Παρά τις συνεχιζόμενες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση να προωθήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την αναγνώριση των αμοιβαίων συμφερόντων και σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι ηγέτες, οι οποίοι διεξήγαγαν εκτενείς διαβουλεύσεις για τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των διμερών υποθέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, συμφώνησαν: να αυξηθεί ο όγκος του διμερούς εμπορίου σε ισορροπημένη βάση και να επιτευχθούν καθορισμένοι στόχοι· να ανταποκριθούν ο ένας στις προσδοκίες του άλλου για την οικονομία και την ενέργεια· να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα που εκκρεμούν στην ατζέντα των δύο χωρών εδώ και πολύ καιρό, σε τομείς όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, η γεωργία, η βιομηχανία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, ο τουρισμός και οι κατασκευές.

Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, οι ηγέτες τόνισαν τη καθοριστική σημασία των γνήσιων, ειλικρινών και βασισμένων στην εμπιστοσύνη σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, για την επίτευξη της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στην ολοκλήρωση της Πρωτοβουλίας για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών και τροφίμων από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης της απρόσκοπτης εξαγωγής των ρωσικών αποθεμάτων σιτηρών, λιπασμάτων και πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή της.

Στη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην προώθηση της πολιτικής διαδικασίας. Τονίζοντας τη σημασία που αποδίδουν στη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν συντονισμένα και με αλληλεγγύη στον αγώνα κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ισχυρή τους δέσμευση στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης. Στη συνέχεια υπογράμμισαν τη σημασία της διεξαγωγής ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων εκλογών που θα βασίζονται στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση και επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην πολιτική διαδικασία που συνεχίζεται υπό την κυριότητα και την ηγεσία της Λιβύης.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ρωσίας στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v