Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στη Δύση για την εμβάθυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας

Δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για μέτρα κατά της Άγκυρας αν βοηθήσει τη Ρωσία να διαφύγει από τις κυρώσεις.

Συναγερμός στη Δύση για την εμβάθυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας

Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας για τον αυξανόμενο κίνδυνο να επιβληθούν μέτρα κατά του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ αν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

Έξι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ανησυχούν για τη δέσμευση που ανέλαβαν την Παρασκευή οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στο εμπόριο και την ενέργεια μετά από τετράωρη συνάντηση στο Σότσι.

Ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι το μπλοκ των 27 μελών παρακολουθεί «ολοένα και πιο στενά» την τουρκο-ρωσική συνεργασία, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η Τουρκία γίνεται «ολοένα και περισσότερο» πλατφόρμα για τη διενέργεια εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία.

Ένας άλλος περιέγραψε τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς τη Ρωσία ως «πολύ καιροσκοπική», προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να κάνουμε τους Τούρκους να δώσουν προσοχή στις ανησυχίες μας».

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα τιμωρήσει χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις με «δευτερεύουσες κυρώσεις» που βάζουν στο στόχαστρο παραβιάσεις πέρα από τη νομική δικαιοδοσία των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουάλι Αντεγιέμο συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους και τραπεζικά στελέχη της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο για να τους προειδοποιήσει να μην γίνουν αγωγός παράνομων ρωσικών χρημάτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v