Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στην Κίνα

Βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις κινούνται χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η κεντρική τράπεζα της χώρας σπεύδει προκειμένου να τονώσει την οικονομία.

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στην Κίνα

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε σήμερα τα κύρια επιτόκια δανεισμού σε μια αιφνιδιαστική κίνηση για να τονώσει τη ζήτηση, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως η οικονομία επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, με τη βιομηχανική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο να υφίστανται πιέσεις εξαιτίας της πολιτικής μηδενικής Covid που εφαρμόζει η Κίνα και μιας κρίσης στην αγορά ακινήτων.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού, μέσω του οποίου παρέχει μονοετή δάνεια στο τραπεζικό σύστημα, κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,75%, στην πρώτη μείωση από τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει ομόφωνα ότι το επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο. Η τράπεζα μείωσε επίσης το reverse repo rate επτά ημερών, έναν άλλο τρόπο μεταφοράς μετρητών στο σύστημα, σε 2% από 2,1%.

Οι αριθμοί δείχνουν πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πασχίζει να αντιμετωπίσει το πλήγμα στην ανάπτυξη που κατάφεραν οι αυστηροί περιορισμοί κατά της Covid, με αποτέλεσμα μερικοί οικονομολόγοι να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών (NBS), ποσοστό χαμηλότερο από την ανάπτυξη κατά 3,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο και από την αύξηση κατά 4,6% που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Οι πωλήσεις λιανικής, που σημείωσαν και πάλι άνοδο μόλις τον Ιούνιο, αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, υπολειπόμενες των προβλέψεων για ανάπτυξη 5%, καθώς και από το ρυθμό ανάπτυξης 3,1% που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

«Τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν πως η ανάπτυξη μετά τα lockdown έχει χάσει την ορμή της, ενώ έχει επιδεινωθεί εκ νέου ο τομέας των ακινήτων», λέει ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, οικονομολόγος αρμόδιος για την Κίνα στο Capital Economics. «Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απαντά ήδη σ' αυτούς τους αντίθετους ανέμους αυξάνοντας τη στήριξη... Ίσως όμως αυτό να μην είναι αρκετό για να προληφθεί περαιτέρω οικονομική εξασθένηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v