Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βασικό σενάριο η ύφεση για την ευρωζώνη

Το 60% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν εκτιμά ότι έρχονται δυο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής πορείας του ΑΕΠ. Φωτιά ο πληθωρισμός, αναμένεται κατά μέσο όρο στο 8% φέτος πριν υποχωρήσει στο 4% για το 2023.

Βασικό σενάριο η ύφεση για την ευρωζώνη

Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα μπει σε ύφεση έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς οι ελλείψεις ενέργειας απειλούν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό που είναι ήδη σε ρεκόρ ακόμη υψηλότερα, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Το ποσοστό όσων βλέπουν την πιθανότητα συρρίκνωσης της παραγωγής για δύο συνεχόμενα τρίμηνα έχει αυξηθεί στο 60% από 45% σε προηγούμενη έρευνα και 20% πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και μία από τις πιο εκτεθειμένες από τις περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, είναι πιθανό να μείνει στάσιμη ήδη από αυτό το τρίμηνο.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής πλήττει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά της ευρωζώνης, με τις ενεργειακές απειλές της Ρωσίας να επιδεινώνουν αυτό το πρόβλημα στους τελευταίους μήνες του 2022. Επιπλέον, τα προβλήματα επιδεινώνονται από σοβαρές ξηρασίες που μεταξύ άλλων δημιουργούν πρόβλημα στις μεταφορές αγαθών μέσω ποταμιών.

Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 8% το 2022 -περίπου τέσσερις φορές ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- και 4% το επόμενο έτος. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες βλέπουν ότι επιβραδύνεται προς τον στόχο του 2% το 2024.

Οι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο - όπως έκανε στην αρχική της κίνηση τον Ιούλιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v