Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Κρατική ενίσχυση των καταναλωτών ζητά το ενεργειακό λόμπι

«Αφόρητες αυξήσεις», ίσως και υπερδιπλασιασμό των τιμών στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια θα αντιμετωπίσουν τον χειμώνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών και παραινέσεις προς τον/την επόμενο/η πρωθυπουργό για κονδύλι 400 λιρών σε κάθε σπίτι.

Βρετανία: Κρατική ενίσχυση των καταναλωτών ζητά το ενεργειακό λόμπι

Το βρετανικό λόμπι της βιομηχανίας ενέργειας καλεί την κυβέρνηση της χώρας να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν αφόρητες αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια αυτό τον χειμώνα.

Η Energy UK, η οποία αντιπροσωπεύει κορυφαίους προμηθευτές και παραγωγούς, ζητά αύξηση της κρατικής υποστήριξης κατά 400 λίρες για κάθε νοικοκυριό καθώς και την υιοθέτηση ενός προγράμματος για τη σταθεροποίηση των τιμών μέσω δανείων που θα εγγυάται το Δημόσιο, απευθύνοντας σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Πολλοί καταναλωτές δυσκολεύονται ήδη να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας σε τρόφιμα και καύσιμα, ενώ τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα όταν η ρυθμιστική αρχή Ofgem αναθεωρήσει το ανώτατο όριο τιμών της ενέργειας, που αναπροσαρμόζεται κάθε τρεις μήνες.

Οι μέσοι ετήσιοι λογαριασμοί εκτινάχθηκαν στις 1.971 λίρες τον Απρίλιο και οι αναλυτές της Cornwall Insight προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε περίπου 3.600 λίρες τον Οκτώβριο και να ξεπεράσουν τις 4.250 λίρες τον προσεχή Ιανουάριο.

«Αυτές οι τιμές θα είναι απρόσιτες για πάρα πολλά νοικοκυριά. Είναι άμεσα απαραίτητη η δράση για να βοηθηθεί ο κόσμος απέναντι στο ενεργειακό κόστος του χειμώνα», αναφέρει η Ντάρα Βιάς, νομική σύμβουλος της Energy UK.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχει εκτιναχθεί σε διψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Energy UK κάλεσε επίσης τον/την επόμενο/η πρωθυπουργό -- είτε τον Ρίσι Σουνάκ είτε τη Λιζ Τρας, καθώς μαίνεται η εσωκομματική αναμέτρηση για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον -- να δημιουργήσει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση των υψηλών λιανικών τιμών ενέργειας και να εξετάσει το ενδεχόμενο σύστασης ενός ειδικού Υπουργείου Ενέργειας που θα επικεντρωθεί στην εξασφάλιση των προμηθειών, στον εκσυγχρονισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων για μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v