Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπόνους 1,3 τρισ. δολάρια στα κράτη του Κόλπου από το πετρέλαιο!

Ο υπόλοιπος πλανήτης μαστίζεται από τον υψηλό πληθωρισμό και αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης. Τα κράτη της Μέσης Ανατολής όμως βρήκαν την ευκαιρία να «γεμίσουν» τα πορτοφόλια τους...

Μπόνους 1,3 τρισ. δολάρια στα κράτη του Κόλπου από το πετρέλαιο!

Τα πλούσια σε ενεργειακούς πόρους κράτη της Μέσης Ανατολής πρόκειται να αποκομίσουν πρόσθετα έσοδα από πετρέλαιο έως και 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Οι προβλέψεις του Ταμείου υπογραμμίζουν το πώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας που οφείλονται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδοτούν τις απόλυτες μοναρχίες του Κόλπου, ενώ μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου αντιμετωπίζει αυξανόμενο πληθωρισμό και φόβους για ύφεση.

Ο Τζιχάντ Αζούρ, διευθυντής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε στους Financial Times ότι σε σχέση με τις προσδοκίες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής, ιδιαίτερα τα κράτη του Κόλπου, «θα δουν επιπλέον σωρευτικά έσοδα από πετρέλαιο 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2026”.

Ο Κόλπος φιλοξενεί μερικούς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς και αρκετά από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF), η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, τα σχήματα του Άμπου Ντάμπι, συμπεριλαμβανομένης της Επενδυτικής Αρχής του Άμπου Ντάμπι, η Mubadala και η Αρχή Επενδύσεων του Κουβέιτ.

Το PIF με ενεργητικό 620 δισ. δολάρια, του οποίου προεδρεύει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επένδυσε περισσότερα από 7,5 δισ. δολάρια σε αμερικανικές μετοχές το δεύτερο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, PayPal και BlackRock, καθώς προσπάθησε να επωφεληθεί από την πτώση των τιμών των μετοχών.

Ο Αζούρ υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό τα κράτη του Κόλπου να χρησιμοποιήσουν αυτά τα απροσδόκητα κέρδη για να «επενδύσουν στο μέλλον», συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασιών για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Το PIF αναμένεται να είναι ένας από τους κύριους ωφελούμενους της πετρελαϊκής έκρηξης καθώς η Σαουδική Αραβία πρόκειται να σημειώσει δημοσιονομικό πλεόνασμα 5,5% του ΑΕΠ φέτος - το πρώτο του πλεόνασμα από το 2013 - και προβλέπεται ότι θα έχει οικονομική ανάπτυξη 7,6%, ο ταχύτερος ρυθμός της τελευταίας δεκαετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v