Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To πρώτο σούπερ γιοτ Ρώσου ολιγάρχη εκποιείται υπέρ της... JP Morgan

Το Γιβραλτάρ ετοιμάζεται για τoν πρώτo πλειστηριασμό πολυτελούς σκάφους που ανήκει σε Ρώσο μεγιστάνα που τελεί υπό κυρώσεις. Οι Δυτικοί έχουν δεσμευτεί ότι τα έσοδα θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Εδώ, όμως, πρόκειται για διαφορετική περίπτωση...

To πρώτο σούπερ γιοτ Ρώσου ολιγάρχη εκποιείται υπέρ της... JP Morgan

Το σούπερ γιοτ Ρώσου ολιγάρχη που επλήγη από κυρώσεις, αξίας 65 εκατ. στερλινών, πρόκειται να δημοπρατηθεί από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ την Τρίτη, και θα γίνει έτσι το πρώτο από τα πολυτελή σκάφη που θα εκποιηθούν από τότε που επιβλήθηκαν περιορισμοί σε εκατοντάδες πάμπλουτους Ρώσους μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το «Axioma», μήκους 72,5 μέτρων, δεν πωλείται προς όφελος του ουκρανικού λαού αλλά υπέρ της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan, η οποία ισχυρίζεται ότι ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Ντμίτρι Πουμπιάνσκι της χρωστάει αρκετά εκατομμύρια δολάρια, μεταδίδει ο Guardian.

Το σκάφος, που διαθέτει έξι πολυτελείς καμπίνες επισκεπτών, μια πισίνα, μια αίθουσα τρισδιάστατου κινηματογράφου, γυμναστήριο, τζακούζι και ένα πλήρως εξοπλισμένο σπα, κατασχέθηκε μετά τον ελλιμενισμό του στο Γιβραλτάρ τον Μάρτιο.

Ο Πουμπιάνσκι, ιδιοκτήτης και πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας χαλυβδοσωλήνων OAO TMK, προμηθευτή της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των βρετανικών, ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων. Το Λονδίνο δήλωσε ότι πρόκειται για ολιγάρχη με περιουσία περίπου 1,84 δισ. στερλίνες, «από τους πιο κοντινούς στον Πούτιν».

Ενώ σε όλο τον κόσμο έχουν κατασχεθεί δεκάδες σούπερ γιοτ για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν σε ολιγάρχες που τελούν υπό κυρώσεις, εντούτοις το «Axioma» είναι το μοναδικό που έχει τεθεί προς πώληση.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν μεν προτείνει τα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών να αξιοποιούνται υπέρ των Ουκρανών προσφύγων, όμως στην προκειμένη περίπτωση τα έσοδα δεν θα καταβληθούν στον λαό της Ουκρανίας, καθώς το σκάφος κρατήθηκε από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ μετά από νομική αξίωση της JP Morgan, η οποία ανέφερε ότι η εταιρεία συμμετοχών Pyrene Investments του Πουμπιάνσκι της οφείλει πάνω από 20 εκατ. δολάρια.

Η JP Morgan ισχυρίστηκε ότι λόγω των κυρώσεων δεν μπορούσε να δεχτεί αποπληρωμή δανείου και συνεπώς ζήτησε από τα δικαστήρια του Γιβραλτάρ να εκποιήσουν το γιοτ.

Η τράπεζα, συνεχίζει ο Guardian, δεν διευκρίνισε αν θα δωρίσει μέρος των εσόδων από την πώληση σε Ουκρανούς πρόσφυγες, ωστόσο ο εκπρόσωπός της τόνισε: «Η JP Morgan επέκτεινε μια φιλανθρωπική δέσμευση ύψους 5 έως 10 εκατ. δολαρίων για να υποστηρίξει τις προσπάθειες ενάντια στην επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης στην Ουκρανία». Ο Nigel Hollyer, υπεύθυνος για τη δημοπρασία, δήλωσε ότι σημειώθηκε «απροσδόκητη αύξηση από υποψήφιους αγοραστές» την τελευταία στιγμή, καθώς περισσότεροι από 30 έφτασαν στο Γιβραλτάρ για να επιθεωρήσουν αυτοπροσώπως το σκάφος. «Πρόκειται για ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο, που κατέχουν σκάφη παρόμοιου μεγέθους», είπε.

Η δημοπρασία με σφραγισμένες προσφορές θα διεξαχθεί την Τρίτη στις 13:00 ώρα Γιβραλτάρ.

Το γιοτ σχεδιάστηκε από τον διάσημο Alberto Pinto και ναυπηγήθηκε από την Dunya Yachts το 2013 στην Τουρκία. Το αρχικό όνομά του ήταν «Κόκκινη Πλατεία» πριν μετονομαστεί σε «Axioma». Προσφερόταν για ναύλωση έναντι 558.500 δολ. την εβδομάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v