Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H δημοπρασία του ρωσικού σούπερ γιοτ και οι 63 μνηστήρες

Ουκ ολίγες προσφορές κατατέθηκαν για το πολυτελές σκάφος του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, που βγήκε σε πλειστηριασμό στο Γιβραλτάρ και οδεύει προς άγνωστο επιφανή ιδιοκτήτη. Το αντίτιμο κατευθύνεται στην αποπληρωμή της JP Morgan.

H δημοπρασία του ρωσικού σούπερ γιοτ και οι 63 μνηστήρες

Προσέλκυσε 63 προσφορές η δημοπρασία στο Γιβραλτάρ για το πρώτο σούπερ γιοτ Ρώσου ολιγάρχη που πουλήθηκε μετά την κατάσχεσή του εξαιτίας των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, γράφουν οι Financial Times.

Το «Axioma», πολυτελές σκάφος 72,5 μέτρων που ανήκε στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, πουλήθηκε με εντολή του Ναυαρχείου του Γιβραλτάρ προκειμένου να εξοφλήσει την JP Morgan για δάνειο 20,5 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν συνδεδεμένο με το πλοίο.

Το γιοτ, εκτιμώμενης αξίας 55-60 εκατ. ευρώ, κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ τον Μάρτιο, στο πλαίσιο κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως που ανήκαν σε Ρώσους μεγιστάνες υπό κυρώσεις.

Ο Πουμπιάνσκι, ιδιοκτήτης και πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας χαλυβδοσωλήνων OAO TMK, προμηθευτή της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των βρετανικών, ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων. Το Λονδίνο δήλωσε ότι πρόκειται για ολιγάρχη με περιουσία περίπου 1,84 δισ. στερλίνες, «από τους πιο κοντινούς στον Πούτιν».

Η δημοπρασία προσέλκυσε 63 σφραγισμένες προσφορές μέχρι την προθεσμία της Τρίτης, δήλωσε ο Nigel Hollyer, μεσίτης της Howe Robinson. Σε συνεννόηση το Ναυαρχείο του Γιβραλτάρ, η τελική απόφαση για την κατακύρωση του νικητή αναμένεται μέχρι τη Δευτέρα, ωστόσο η ταυτότητα του νέου ιδιοκτήτη δεν θα αποκαλυφθεί, πρόσθεσε.

Το «Axioma», που παλαιότερα ονομαζόταν «Κόκκινη Πλατεία», διαθέτει γυάλινο ανελκυστήρα, πισίνα υπερχείλισης και κινηματογράφο 3D, μεταξύ άλλων ανέσεων. Προηγουμένως ήταν διαθέσιμο για ναύλωση έναντι έως και 635.000 ευρώ την εβδομάδα.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το Reuters, η JP Morgan κέρδισε δικαστική απόφαση στο Γιβραλτάρ που άνοιξε τον δρόμο για την πώληση του σκάφους, αφού ο Πουμπιάνσκι δεν αποπλήρωσε δάνειο 20,5 εκατ. ευρώ που είχε χορηγηθεί σε εταιρεία επενδύσεων που του ανήκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v