Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Η Ευρωζώνη σε τεχνική ύφεση το 2ο εξάμηνο

Παρότι ο οίκος εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, υποστηρίζει ότι η πιθανότητα συρρίκνωσης έχει εκτοξευτεί στο 96%. Ποιες υποστηρίζει ότι θα είναι οι κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων.

UBS: Η Ευρωζώνη σε τεχνική ύφεση το 2ο εξάμηνο

«Με τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμούμε ότι η πιθανότητα να εισήλθε σε φάση συρρίκνωσης έχει εκτοξευθεί στο 96% τον Ιούλιο από μόλις 7% τον Μάιο και 52% τον Ιούνιο (η έναρξη της φάσης συρρίκνωσης), επισημαίνει η UBS.

Το βασικό σενάριο της UBS παραμένει ότι θα συνεχιστεί η ροή φυσικού αερίου. Σε περίπτωση που αυτή η υπόθεση αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη, οι οικονομικές διαταραχές, πιθανότατα, θα γίνουν πολύ χειρότερες από ό,τι υπονοεί το νέο βασικό της σενάριο.

Με τον πληθωρισμό να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και την ήπια ύφεση το γ'/δ' τρίμηνο φέτος να παρέχει μόνο περιορισμένη στήριξη στον αποπληθωρισμό, η UBS εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και κατά 25 μ.β. τον Οκτώβριο, ενώ τον Δεκέμβριο θα φτάσει στο 1%.

Το επόμενο έτος, αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε τρεις ακόμη αυξήσεις των 25 μ.β. η καθεμία στις συνεδριάσεις Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης στο 1,75%.

«Ο κίνδυνος φαίνεται επίσης να είναι για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το 2022 (π.χ. αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Οκτώβριο), αλλά προς λιγότερες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2023, σε περίπτωση που οι πτωτικοί κίνδυνοι υλοποιηθούν περισσότερο από ό,τι προβλέπει φέτος», συμπεραίνει η τράπεζα.

Υπό το πρίσμα περαιτέρω σημαντικών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, οι οποίες συνεπάγονται περαιτέρω πιέσεις στην κατανάλωση των νοικοκυριών και στις πάγιες επενδύσεις, η UBS αναμένει τώρα ότι η Ευρωζώνη θα υποστεί μια τεχνική ύφεση με μέτρια αρνητική ανάπτυξη το γ' και το δ' τρίμηνο του 2022.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2022 θα είναι ισχυρότερος του αναμενόμενου (0,6% τριμηνιαίως UBSe), αυξάνει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του 2022 σε 2,9% από 2,7% (consensus 2,8%) και μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2023 στο 0,8% από 1,2% (consensus 0,8%), ως αποτέλεσμα της βραδύτερης ανάπτυξης το α’ τρίμηνο του 2023.

«Κλειδί» οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου και ο καιρός

Η επιφανειακή ύφεση που προβλέπει, είναι λιγότερο σοβαρή από την υπόθεση του σεναρίου κανονικής ύφεσης, για δύο λόγους. Πρώτον, η αύξηση των γερμανικών λιανικών τιμών ενέργειας λόγω της εισφοράς φυσικού αερίου που θα εισαχθεί τον Οκτώβριο ανέρχεται σε περίπου 20%, λιγότερο από το 50% που υποθέσαμε στο σενάριο «ύφεση οδηγούμενη από τους καταναλωτές». Σε μικρό βαθμό, αυτό οφείλεται στη μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο που εφαρμόζεται ταυτόχρονα. Το ύψος της εισφοράς για το φυσικό αέριο θα επανεκτιμάται κάθε τρεις μήνες και επομένως περαιτέρω αυξήσεις παραμένουν ένας κίνδυνος μείωσης.

Δεύτερον, αν και οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σε μόλις 20% μετά το τέλος της περιόδου συντήρησης του Nord Stream 1 (από 40% πριν), οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ συνεχίστηκαν σε επίπεδα που αντιστοιχούν στους ιστορικούς μέσους όρους. Αυτό αντανακλά την αυξημένη προσφορά από άλλες πηγές (Νορβηγία και εισαγωγές LNG) και μια μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου (η οποία τον Ιούλιο ήταν 15% χαμηλότερη από τον μέσο όρο του 2017-21 και 10% χαμηλότερα από το 2021).

Οι αναφορές για τριήμερο κλείσιμο του Nord Stream 1 από τις 31 Αυγούστου, οδηγούν τις τιμές φυσικού αερίου/ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων τυχόν προσαρμογών στη γερμανική εισφορά φυσικού αερίου) υψηλότερα. Οι καιρικές συνθήκες, όπως ένας κρύος χειμώνας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη ζήτηση ενέργειας και αύξηση του κινδύνου για δημοσιονομική παρέμβαση. Τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2023 θα δημοσιευθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

Τι θα γίνει με τον πληθωρισμό

Εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, ο κύκλος αυξήσεων της ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως τον Απρίλιο του 2023. Η UBS αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί από το 8,9% τον Ιούλιο στο μέγιστο 9,4% τον Σεπτέμβριο, πριν μειωθεί στο 8,1% μέχρι το τέλος του 2022 και πέσει (προσωρινά) κάτω από το 2% το δ’ τρίμηνο του 2023.

Αυτό συνεπάγεται ετήσιους μέσους όρους 8,0% το 2022 και 3,6% το 2023, με τον πυρήνα του πληθωρισμού στο 3,7% και 3%, αντίστοιχα. «Όπως και προηγουμένως, θεωρούμε ότι ο κίνδυνος των προβλέψεων είναι προς τα πάνω, με τους βασικούς κινδύνους να προέρχονται από τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και την υψηλότερη αύξηση των μισθών», επισημαίνει η UBS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v