Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Νέο ρεκόρ, πάνω από 700 €/MWh η τιμή στην Ευρώπη

Χωρίς σταματημό η άνοδος στο κόστος ηλεκτρισμού στη Γηραιά Ηπειρο. Oι τέσσερις παράγοντες που προκαλούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στο μέτωπο της ενέργειας. Στα €402 σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Για ποια συμβόλαια η Γαλλία φλερτάρει με τις €3.000 και γιατί.

Ρεύμα: Νέο ρεκόρ, πάνω από 700 €/MWh η τιμή στην Ευρώπη

Νέα ιστορικά ρεκόρ χτυπά για αύριο Παρασκευή η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κεντρική Ευρώπη. Οι τιμές φτάνουν έως τα 718 ευρώ ανά MWh στην περίπτωση της Ιταλίας και τα 706 ευρώ ανά MWh στη Γαλλία, αμφότερες με αυξήσεις άνω του 10%.

Το κλαμπ των χωρών που η τιμή έχει μπροστά το «7» συμπληρώνουν Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Κροατία και Βέλγιο.

Από κοντά ακολουθεί η Γερμανία με 699 ευρώ η μεγαβατώρα, η Μεγάλη Βρετανία με 679 ευρώ και η Ολλανδία με 693 ευρώ.

Στην Ιβηρική, που έχει πάρει ειδική εξαίρεση από τις Βρυξέλλες, η τιμή σε Ισπανία-Πορτογαλία είναι 175 ευρώ. Στην Πολωνία, με την ισχυρή συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή, διαμορφώνεται στα 352 ευρώ.

Στην περιοχή μας, η Βουλγαρία και η Ελλάδα «σώζονται» με τιμές 402 ευρώ.

Φρέσκα ρεκόρ για το επόμενο έτος - Κρίση πυρηνικών στη Γαλλία 

Ψηλώνουν και τα μελλοντικά συμβόλαια για τον επόμενο χρόνο. Εφτασαν στα €725 ανά MWh στη Γερμανία και στα €870 ανά MWh στη Γαλλία. Ο μέσος όρος 2010-2020 ήταν περίπου 41 € ανά MWh!

Σύμφωνα με αναλυτές, τέσσερις παράγοντες επιδρούν συνδυαστικά, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις τιμές στην Ευρώπη: το ρωσικό «ενεργειακό όπλο», η γαλλική κρίση στην πυρηνική ενέργεια, η πτώση παραγωγής από τα αιολικά λόγω της άπνοιας και το πλήγμα στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια από την ξηρασία.

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EdF ανακοίνωσε ότι λιγότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα επιστρέψουν σε λειτουργία το 4ο τρίμηνο του έτους, διευρύνοντας το κενό στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Η αγορά αποδείχθηκε πως είχε δίκιο ως προς τον σκεπτικισμό της σχετικά με την προηγούμενη πρόβλεψη της EdF, αναφέρουν ειδικοί του κλάδου. Στην πράξη, η κρίση ηλεκτροπαραγωγής από τη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία παραμένει εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το χαοτικό παζλ της EdF και όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά αναλυτές, «Στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, η κύρια δουλειά του Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι η ενασχόληση με τη Μόσχα, αλλά η επίλυση των προβλημάτων στη λεωφόρο ντε Βαγκράμ».

Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία στα συμβόλαια για την περίοδο Νοεμβρίου '22 - Ιανουαρίου '23 κυμαίνεται στο χρηματιστήριο ενέργειας πλέον πάνω τα 1.500 ευρώ ανά MWh. Και το αντίστοιχο φορτίο αιχμής για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου φλερτάρει με το δυσθεώρητο επίπεδο των 3.000 ευρώ ανά MWh

Την ίδια ώρα, η τιμή του φυσικού αερίου σκαρφαλώνει στα 321 ευρώ, σε νέο ρεκόρ. Η κατανάλωση στη Γερμανία περίπου 1.000 TWh φυσικού αερίου έγινε πλέον πανάκριβη.

Παλαιότερα πλήρωνε κάτω από 1% του ΑΕΠ για φυσικό αέριο. Με την τιμή τώρα πάνω από 300 ευρώ, θα φτάσει το 8,4% του ΑΕΠ.

Κι όλα αυτά με το πετρέλαιο brent να ψηλώνει ξανά, με την τιμή κοντά στα 102 δολ. το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v