Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλμα εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ το 2ο τρίμηνο

Ρεκόρ 70ετίας κάνουν τα περιθώρια κέρδους των αμερικανικών εταιρειών, υποδηλώνοντας ότι τα αυξημένα κόστη μετακυλίονται στους καταναλωτές και θέτοντας το ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο να ικανοποιηθούν «χωρίς παρενέργειες» τα αιτήματα για καλύτερες αμοιβές.

Άλμα εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ το 2ο τρίμηνο

Τα περιθώρια κέρδους των αμερικανικών εταιρειών αγγίζουν το υψηλότερο επίπεδο από το 1950, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι οι τιμές που χρεώνουν οι επιχειρήσεις «τρέχουν» πιο γρήγορα από τα αυξημένα κόστη παραγωγής και εργασίας, γράφει το Bloomberg.

Τα κέρδη μετά από φόρους, ως μερίδιο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας για τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες και ως μέτρο των συνολικών περιθωρίων κέρδους, βελτιώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο σε 15,5% -στο μεγαλύτερο ύψος από το 1950- έναντι 14% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εταιρείες κατάφεραν άνετα να μετακυλίσουν στους καταναλωτές το αυξανόμενο κόστος υλικών και εργασίας. Καθώς οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών συμπιέζονται από το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, ορισμένες εταιρείες αντιστάθμισαν τυχόν πτώση της ζήτησης χρεώνοντας περισσότερα στους πελάτες που διατήρησαν -αν και άλλες, όπως η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Target Corp., είδαν τα αποθέματά τους να συσσωρεύονται και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε εκπτώσεις για να ξεστοκάρουν.

Η αύξηση των κερδών την εποχή της πανδημίας πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με το εάν οι εταιρείες φέρουν μερίδιο ευθύνης για τον υψηλό πληθωρισμό, επιχείρημα που προωθεί η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ήταν δύσπιστοι έναντι της εν λόγω άποψης, ωστόσο αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα υψηλά περιθώρια κέρδους δείχνουν πως υπάρχει και περιθώριο ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων για καλύτερες αμοιβές χωρίς να ενεργοποιηθεί το σπιράλ μισθών-τιμών.

Τα προσαρμοσμένα εταιρικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 6,1% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο -ο ταχύτερος ρυθμός σε έναν χρόνο. Το πρώτο τρίμηνο είχαν μειωθεί κατά 2,2%. Σε ετήσια βάση τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 8,1% σε σχέση με πέρυσι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v