Ασία: Οι αναδυόμενες αγορές «χορεύουν» στον ρυθμό του Τζερόμ Πάουελ

Το come back των ξένων επενδυτών τον Αύγουστο, ιδίως σε ινδικές μετοχές, κινδυνεύει να θυσιαστεί στον βωμό της αποφασιστικότητας του επικεφαλής της Fed να πατάξει τον αμερικανικό πληθωρισμό.

Ασία: Οι αναδυόμενες αγορές «χορεύουν» στον ρυθμό του Τζερόμ Πάουελ

Τα παγκόσμια funds δεν είναι τόσο αισιόδοξα για τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, πλην Κίνας, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Το τι θα γίνει στο εξής θα εξαρτηθεί από την αποκρυπτογράφηση των σημάτων που εκπέμπει σήμερα Παρασκευή η Fed.

Οι ξένοι επενδυτές διοχέτευσαν 7,5 δισ. δολάρια σε εννέα περιφερειακές αγορές μέχρι στιγμής τον Αύγουστο, στη μεγαλύτερη μηνιαία εισροή από το τέλος του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Τη μερίδα του λέοντος αντιπροσωπεύει η Ινδία, με 5,7 δισ. δολάρια, ενώ 2,3 δισ. δολάρια έλαβε η Νότια Κορέα.

Το κύμα αγορών αντικατοπτρίζει μια αντίστοιχη κίνηση στα αναπτυσσόμενα ασιατικά ομόλογα, ωστόσο αυτή η αισιοδοξία των επενδυτών θα δοκιμαστεί πλέον, μετά την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ. Οι εισροές ενδέχεται να στερέψουν μιας και ο επικεφαλής της Federal Reserve σηματοδότησε την αποφασιστικότητα να συνεχιστούν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Τον Αύγουστο οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας σημείωσαν τις μεγαλύτερες μηνιαίες ξένες εισροές από τον Δεκέμβριο του 2020, όμως η Fed ίσως χαλάει τα σχέδια

Οι δηλώσεις του Πάουελ είναι πιθανώς καθοριστικές για τις ασιατικές μετοχές, οι οποίες μαραζώνουν κοντά σε χαμηλό δύο ετών. Οι ανησυχίες ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση ψαλιδίζουν τη ζήτηση.

Προς το παρόν, το κύμα εισροών τροφοδοτεί μια ελπίδα για περισσότερες αγορές, ειδικά στην περίπτωση της Ινδίας όπου επιστρέφουν κεφάλαια μετά από έξοδο ρεκόρ 33 δισ. δολαρίων μεταξύ Οκτωβρίου-Ιουνίου. Μια βελτιωμένη προοπτική για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη ενισχύει την επενδυτική εμπιστοσύνη, σε μια συγκυρία που η Κίνα αντιμετωπίζει κρίση στην αγορά ακινήτων, αλλά και σποραδικά lockdown λόγω Covid.

«Έχει εμφανιστεί μια αντιστροφή τάσης στην περίπτωση των ινδικών μετοχών, καθώς τα FII έγιναν καθαροί αγοραστές τον Ιούλιο μετά από εννέα μήνες ανελέητων πωλήσεων», έγραψε ο Herald van der Linde, ειδικός αναλυτής της HSBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v