Πρώτη φορά σε 4 μήνες κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Οι τιμές καταναλωτή -εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ- αυξήθηκαν 10,3% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, κατεβάζοντας ταχύτητα από την αύξηση-ρεκόρ 10,7% του Ιουλίου.

Πρώτη φορά σε 4 μήνες κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ισπανία. Αν και η άνοδος των τιμών της ενέργειας καθώς η Ρωσία περιορίζουν τις προμήθειες πριν από τον χειμώνα, σημαίνει ότι η μείωση των τιμών θα είναι πιθανότατα βραχύβια.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή -εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ- αυξήθηκαν 10,3% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, κατεβάζοντας ταχύτητα από την αύξηση-ρεκόρ 10,7% του Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ισπανική στατιστική υπηρεσία. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τη μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg σε οικονομολόγους.

Τα στοιχεία δίνουν μία ανάσα στις ισπανικές αρχές που αγωνίζονται να συγκρατήσουν τις τιμές, παρά το γεγονός ότι παρέχουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ. Η επιβράδυνση οφείλεται στη μείωση του κόστους των καυσίμων.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές διευρύνονται: Ο δείκτης δομικού πληθωρισμού που εξαιρεί ευμετάβλητα είδη όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα αυξήθηκε στο 6,4% -ήταν το υψηλότερο από το 1993.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v