Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη bear market εδώ και μια γενιά χτυπά στα ομόλογα

Απώλειες άνω του 20% στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η μεγαλύτερη βουτιά εδώ και 30 χρόνια. Τα χειρότερα είναι μπροστά εκτιμούν αναλυτές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζουν νέο γύρο αύξησης επιτοκίων.

Πρώτη bear market εδώ και μια γενιά χτυπά στα ομόλογα

Υπό την πίεση των κεντρικών τραπεζών που είναι αποφασισμένες να καταπνίξουν τον πληθωρισμό ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε ύφεση, τα ομόλογα σε όλο τον κόσμο κατρακύλησαν στην πρώτη bear market τους εδώ και μια γενιά.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Συνολικής Απόδοσης του Bloomberg για κρατικά και εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από την κορυφή του 2021, στη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησε το 1990. Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη κατέγραψαν τη σημασία της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής τις τελευταίες ημέρες, βασιζόμενοι στο ισχυρό μήνυμα του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell στο πρόσφατο συμπόσιο του Jackson Hole.

Ο πληθωρισμός και οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων που εφαρμόστηκαν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως απάντηση, έθεσαν τέλος σε μια ανοδική αγορά ομολόγων διάρκειας τεσσάρων δεκαετιών. Αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον για τους επενδυτές φέτος, με ομόλογα και μετοχές να βυθίζονται παράλληλα.

«Υποψιάζομαι ότι η ανοδική αγορά ομολόγων που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 τελειώνει», είπε ο Stephen Miller, ο οποίος παρακολουθεί την αγορά από τότε και τώρα εργάζεται ως σύμβουλος επενδύσεων στην GSFM. «Οι αποδόσεις δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα ιστορικά χαμηλά που παρατηρήθηκαν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε.

Ο πολύ υψηλός πληθωρισμός που αντιμετωπίζει τώρα ο κόσμος σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είναι έτοιμες να εφαρμόσουν το είδος της ακραίας τόνωσης που βοήθησε να πέσουν οι αποδόσεις των ομολόγων κάτω από το 1%, πρόσθεσε.

Οι ταυτόχρονες πιέσεις σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος και μετοχές υπονομεύουν τη βάση των επενδυτικών στρατηγικών τα τελευταία 40 ή περισσότερα χρόνια. Ο δείκτης ομολόγων του Bloomberg υποχωρεί κατά 16% το 2022, ενώ ο δείκτης παγκόσμιων μετοχών της MSCI Inc. έχει σημειώσει μεγαλύτερη πτώση. Αυτό ώθησε το κλασικό αμερικανικό χαρτοφυλάκιο 60/40 -όπου οι επενδύσεις κατανέμονται με αυτές τις αναλογίες μεταξύ μετοχών και ομολόγων- σε πτώση 15% μέχρι στιγμής φέτος, σε τροχιά για τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2008.

«Βρισκόμαστε σε ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον και αυτό είναι τεράστιο θέμα για όσους αναμένουν ότι το σταθερό εισόδημα θα είναι αντιστάθμιση κινδύνου των μετοχών», δήλωσε η Kellie Wood, διαχειριστής χρημάτων σταθερού εισοδήματος στη Schroders Plc στο Σίδνεϊ.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν πληγεί περισσότερο φέτος καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτοξεύει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη. 

Η μετάβαση σε μεγάλο μέρος του κόσμου από την άνευ προηγουμένου χαλάρωση στις πιο απότομες αυξήσεις επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980 έχει εξαντλήσει τη ρευστότητα, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co. «Οι αγορές ομολόγων και συναλλάγματος έχουν δει πιο σοβαρή και πιο επίμονη επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας φέτος σε σχέση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, με ελάχιστα σημάδια αντιστροφής», γράφουν σε σημείωμα οι αναλυτές στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένου του Νικόλαου Πανιγκιρτζόγλου. Η πτωτική ορμή των ομολόγων πλησιάζει σε ακραία επίπεδα, είπαν.

Επιστροφή στη δεκαετία του '60

Από πολλές απόψεις, οι οικονομικές και πολιτικές πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν τώρα οι επενδυτές παραπέμπουν στην bear market της δεκαετίας του 1960 για τα ομόλογα, η οποία ξεκίνησε το δεύτερο μισό εκείνης της δεκαετίας, όταν μια περίοδος χαμηλού πληθωρισμού και ανεργίας έφτασε ξαφνικά στο τέλος της. Καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν. Αργότερα θα έφταναν σχεδόν το 16% το 1981, αφού ο τότε πρόεδρος της Fed Paul Volcker είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 20% για να τιθασεύσει τις πιέσεις των τιμών.

Ο Πάουελ ανέφερε τη δεκαετία του 1980 για να υποστηρίξει τη στάση του στο Jackson Hole, λέγοντας ότι «η ιστορία προειδοποιεί έντονα για την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής». Άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες στο Jackson Hole, από την Ευρώπη έως τη Νότια Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία, ανέφεραν επίσης ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό.

 Ωστόσο, οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος δείχνουν αρκετή ζήτηση για κρατικά ομόλογα καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται, υποβοηθούμενοι από τις παρατεταμένες προσδοκίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αντιστρέψουν την πορεία τους, εάν η οικονομική επιβράδυνση συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού. Στις ΗΠΑ, οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης εξακολουθούν να τιμολογούν τουλάχιστον μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το επόμενο έτος.

«Δεν θα χαρακτήριζα την τρέχουσα τάση ως μια νέα τεράστια bear market αλλά περισσότερο ως απαραίτητη διόρθωση από μια περίοδο μη βιώσιμων εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων», δήλωσε ο Steven Oh, επικεφαλής πίστωσης και σταθερού εισοδήματος στην PineBridge Investments LP. «Η προσδοκία μας είναι ότι οι αποδόσεις θα παραμείνουν χαμηλές σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα ιστορικά πρότυπα και το 2022 είναι πιθανό να αντιπροσωπεύει την κορυφή στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στον τρέχοντα κύκλο».

Η Schroders αρχίζει επίσης να βλέπει κάποια αξία στα κρατικά ομόλογα καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται και προσαρμόζει χαρτοφυλάκια για τον πραγματικό κίνδυνο σοβαρής οικονομικής επιβράδυνσης, σύμφωνα με τον Wood. «Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα υπάρξει μια μεγάλη ευκαιρία να αγοράσουμε ομόλογα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μας εγγυώνται μια παγκόσμια ύφεση», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v