Σουηδία: Εγγυήσεις ρευστότητας σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια κορόνες στην αγορά της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, για να «προστατευτεί η σταθερότητα εν μέσω εκτίναξης των τιμών και για να πάρουν ανάσα οι γειτονικές χώρες». Στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας η ενεργειακή κρίση.

Σουηδία: Εγγυήσεις ρευστότητας σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας

Η κυβέρνηση της Σουηδίας θα παράσχει εγγυήσεις ρευστότητας σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, για να προστατεύσει την οικονομική σταθερότητα εν μέσω εκτίναξης των τιμών ενέργειας, μεταδίδει το Bloomberg.

Η διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον, ενόψει και των εκλογών στη χώρα την ερχόμενη Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου. Οι εγγυήσεις -- που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις εταιρείες απέναντι στις αυξανόμενες απαιτήσεις εξασφαλίσεων για το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας -- θα ανέλθουν σε «εκατοντάδες δισεκατομμύρια» σουηδικές κορόνες, είπε.

«Αναμένουμε ότι αυτό θα διευθετηθεί πριν κλείσουν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα, ενώ κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες οι εγγυήσεις θα περιλαμβάνουν όλους τους παράγοντες σε Σκανδιναβία και Βαλτική, ώστε να πάρουν ανάσα και οι γειτονικές χώρες και να λάβουν τα δικά τους μέτρα», δήλωσε η Άντερσον. 

Οι εκτοξευόμενες τιμές στην Ευρώπη ανεβάζουν και τις τιμές αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, λόγω πρόσθετων εγγυήσεων που απαιτούνται εν μέσω των πρωτοφανών αναταράξεων. Η Fortum Oyj της γειτονικής Φινλανδίας ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι οι εξασφαλίσεις που απαιτούνται για τις συναλλαγές στις σκανδιναβικές αγορές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε μια εβδομάδα, στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, πλην των εξασφαλίσεων που ανακοίνωσε η γερμανική θυγατρική Uniper.

Ανάλογες προετοιμασίες έχει κάνει και η Φινλανδία, ανέφερε στο Twitter η υπουργός Οικονομικών της χώρας Annika Saarikko.

Το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας ζήτησε περισσότερη κρατική στήριξη στους εμπόρους προκειμένου να είναι εγγυημένες οι αγοραπωλησίες, καθώς δισεκατομμύρια ευρώ δίνονται ως εγγύηση για τις συναλλαγές μειώνοντας τη ρευστότητα και προκαλώντας ακόμη πιο ασταθείς τιμές.

Η δεξιά αντιπολίτευση, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κατηγορεί τη σουηδική κυβέρνηση για ελλείψεις στο ηλεκτρικό ρεύμα μετά το κλείσιμο ορισμένων πυρηνικών αντιδραστήρων πριν από μερικά χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v