Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή της τιμής του αερίου στα υψηλά Αυγούστου βλέπει η Goldman Sachs

Μετά τη βουτιά στις τιμές του φυσικού αερίου την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε η... ψυχρολουσία από την Gazprom. Αντιστροφή πορείας και ράλι βλέπει ο αμερικανικός οίκος από Δευτέρα. Καθοριστική για τις εξελίξεις η πορεία της ζήτησης.

Επιστροφή της τιμής του αερίου στα υψηλά Αυγούστου βλέπει η Goldman Sachs

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ενδέχεται να προσεγγίσουν τα υψηλά του Αυγούστου, μετά την κίνηση της Ρωσίας να μην επανεκκινήσει τις ροές αερίου από τον Nord Stream 1 επικαλούμενη τεχνική βλάβη, εκτιμά η Goldman Sachs.

Η είδηση πιθανότατα «θα αναζωπυρώσει την αβεβαιότητα της αγοράς σχετικά με την ικανότητα της περιοχής να διαχειρίζεται την αποθήκευση κατά τη διάρκεια του χειμώνα» και πρόκειται να οδηγήσει σε ένα «σημαντικό ράλι από τη Δευτέρα, μιμούμενο πιθανώς τα υψηλά του Αυγούστου», δήλωσαν οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Damien Courvalin, επικεφαλής του τομέα ενέργειας.

Η Ευρώπη έχει συμπληρώσει σε σημαντικό βαθμό τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί για την προοπτική διακοπής των ρωσικών ροών και έχει απόθεμα ασφαλείας για τουλάχιστον ένα μέρος του χειμώνα. Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί μόλις μειωθούν τα αποθέματα, ειδικά πιο κοντά στο τέλος της περιόδου θέρμανσης ή εάν η ήπειρος πληγεί από ισχυρό κρύο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση που έχει καταγραφεί, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η Ευρώπη έχει επιτύχει τον στόχο πλήρωσης του αποθηκευτικού χώρου δύο μήνες πριν από τον στόχο, θυμίζει το Bloomberg.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας δήλωσε το Σάββατο ότι τα επίπεδα αποθήκευσης έχουν φτάσει το 84,5%. Η Ολλανδία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 80% από την επόμενη εβδομάδα.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχώρησε κατά 12% στα 214,6 ευρώ την μεγαβατώρα την Παρασκευή πριν από την ανακοίνωση της Gazprom. Βέβαια παραμένει τέσσερις φορές υψηλότερο από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή.

Παρά τον κίνδυνο για ένα βραχυπρόθεσμο σοκ, οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου μπορούν να σταθεροποιηθούν σε τιμές ελαφρώς πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, εάν το αυξημένο κόστος οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, σύμφωνα με την Goldman.

«Ακόμη και σε ένα σενάριο όπου το Nord Stream παραμένει στο μηδέν, εκτιμούμε ότι οι αγορές φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ευρώπης μπορούν να ισορροπήσουν σε εύρος 215-230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανάλογα με το πόσο αντισταθμίζονται οι χαμηλότερες ροές Nord Stream από χαμηλότερες γερμανικές επανεξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου», ανέφεραν οι αναλυτές.

Σε περίπτωση που περιοριστεί η ελαστικότητα ζήτησης, η Goldman εκτιμά ότι «σε ένα σενάριο μηδενικής ροής από τον Nord Stream τιμές θα απαιτηθούν έως 290 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να γεμίσουν οι αποθηκευτικοί χώροι στο 90%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v