Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Πακέτο στήριξης-μαμούθ με φόρο στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη

Ανώτατο όριο στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας που παράγουν ρεύμα με τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου. Επίδομα σε συνταξιούχους, φοιτητές. Χαμηλό εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. Στήριξη σε επιχειρήσεις.

Γερμανία: Πακέτο στήριξης-μαμούθ με φόρο στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη

Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει έναν φόρο στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει ένα νέο πακέτο μέτρων ανακούφισης ύψους 65 δισ. ευρώ ώστε να αμβλύνει τις πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το νέο πακέτο ανεβάζει το συνολικό κόστος των μέτρων βοήθειας που έχει θεσπίσει η Γερμανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο σε 95 δισεκατομμύρια ευρώ — καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στον ανεπτυγμένο κόσμο, σημειώνουν οι Financial Τimes.

Μιλώντας στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει ανώτατο όριο στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από αιολική, ηλιακή ενέργεια, βιομάζα, άνθρακα και πυρηνική ενέργεια και όχι από αέριο.

Τέτοιες εταιρείες είχαν «υπερβολικά» κέρδη επειδή η τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας καθοριζόταν από την τιμή του φυσικού αερίου. Τα έσοδα από τον φόρο θα οδηγήσουν σε ένα «φρένο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», επιτρέποντας στα νοικοκυριά να απολαμβάνουν έναν βασικό όγκο ηλεκτρικής ενέργειας σε μειωμένες τιμές, πρόσθεσε.

«Η Γερμανία στέκεται ενωμένη σε μια δύσκολη στιγμή», είπε ο Σολτς. «Κανείς δεν θα μείνει πίσω».

Η κυβέρνηση του Σολτς έχει δεχθεί πιέσεις να βοηθήσει τους Γερμανούς που ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής και την προοπτική πολύ υψηλότερων λογαριασμών φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα καθώς η Ρωσία πνίγει τις προμήθειες.

Αυτές οι ανησυχίες εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο καθώς η Ρωσία ανέστειλε επ' αόριστον τις αποστολές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream 1 που διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία. Η Gazprom, ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο εξαγωγέας φυσικού αερίου, είπε ότι η αναστολή οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα - μια δικαιολογία που αμφισβήτησε η γερμανική κυβέρνηση.

Ο Σολτς είπε ότι γνώριζε ότι «πολλοί Γερμανοί ανησυχούν για το μέλλον τους, για την υψηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, για το αυξανόμενο κόστος ζωής... Λαμβάνουμε όλες αυτές τις ανησυχίες πολύ, πολύ σοβαρά».

Τα μέτρα του Σολτς ευθυγραμμίστηκαν στενά με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: οι Βρυξέλλες συνιστούν στα κράτη μέλη να επιβάλλουν φόρο στα διογκωμένα κέρδη που δημιουργούνται σε ορισμένους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και εταιρείες. Ο Σολτς είπε ότι εάν η ΕΕ δεν εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές «έγκαιρα», η Γερμανία θα προχωρήσει και θα μεταρρυθμίσει η ίδια την εθνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Σολτς ανακοίνωσε τα μέτρα μετά από 18 ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών κομμάτων του συνασπισμού του - των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του φιλελεύθερου FDP.

Είπε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει επίσης 1,5 δισ. ευρώ για τη συνέχιση του προγράμματος εισιτηρίων των 9 ευρώ, το οποίο επέτρεπε στους Γερμανούς να ταξιδεύουν με μόλις 9 ευρώ το μήνα με όλα τα τοπικά και περιφερειακά μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επί του παρόντος συζητείται ένα εθνικό εισιτήριο με τιμή μεταξύ 49 και 69 ευρώ.

Η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης να καταβάλει εφάπαξ πληρωμές 300 ευρώ στους συνταξιούχους για να τους βοηθήσει με το ενεργειακό κόστος - ένα μέτρο που είπε ότι θα κοστίσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι φοιτητές θα δικαιούνται επίσης εφάπαξ πληρωμή 200 ευρώ έκαστος. Θα αυξηθεί και το επίδομα τέκνων.

Ο Σολτς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει επίσης τον αριθμό των ατόμων που είναι επιλέξιμα για στεγαστικό επίδομα σε 2 εκατομμύρια, από 640.000 σήμερα, και θα παράσχει στους αποδέκτες τέτοιων πληρωμών ειδική επιχορήγηση για να βοηθήσει με το κόστος θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για εταιρείες που χρησιμοποιούν πολύ ενέργειαθα παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε η κυβέρνηση. Ανέφερε επίσης ότι θα αναβάλει κατά ένα χρόνο την προγραμματισμένη αύξηση της τιμής του CO₂ κατά 5 ευρώ/τόνο. Επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v