Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκβιάζει το Κρεμλίνο: Άρετε τις κυρώσεις για να πάρετε αέριο

Οι ροές προς την Ευρώπη δεν θα αποκατασταθούν πλήρως, αν δεν αρθούν οι κυρώσεις, διαμηνύει ο Ντ. Πεσκόφ, σύμφωνα με τους Financial Times και το Interfax. «Η ζωή επιδεινώνεται για ανθρώπους και εταιρείες στην Ευρώπη».

Εκβιάζει το Κρεμλίνο: Άρετε τις κυρώσεις για να πάρετε αέριο

Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη δεν θα ξαναρχίσουν πλήρως, έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε τις κυρώσεις της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, για την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1.

«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα».

Τα σχόλια του Πεσκόφ είναι η πιο σκληρή απαίτηση μέχρι σήμερα από το Κρεμλίνο να ανακαλέσει η ΕΕ τις κυρώσεις της, με αντάλλαγμα η Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ήπειρο, σχολιάζουν οι Financial Times.

Η Gazprom, το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σταματά την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω βλάβης, την οποία απέδωσε στις δυσκολίες επισκευής γερμανικής κατασκευής τουρμπινών.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακαλέσει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με στόχο να επιτρέψει την επισκευή των τουρμπινών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως όπλο τις εξαγωγές ενέργειας.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις. Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή», αρνούμενες τις νομικές εγγυήσεις της Gazprom ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.

Ωστόσο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν τις τελευταίες εβδομάδες την ελπίδα τους ότι η αυξανόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα μειώσει την υποστήριξη του μπλοκ προς την Ουκρανία. «Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», είπε ο Πεσκόφ. «Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v