Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Samsung: Δύσκολοι καιροί για τσιπ

Δυσοίωνη προβλέπεται η φετινή και η επόμενη χρονιά για τη βιομηχανία ημιαγωγών, σχολιάζει ο κορυφαίος κατασκευαστής. Ωστόσο, στοχεύει σε νέες επενδύσεις, ισορροπώντας στο εκκρεμές της αμερικανοκινεζικής εμπορικής και τεχνολογικής αντιπαράθεσης.

Samsung: Δύσκολοι καιροί για τσιπ

Η βιομηχανία των ημιαγωγών (τσιπ) στριμώχνεται όλο και περισσότερο και κινδυνεύει να βρεθεί σε δύσκολη θέση στα τέλη της χρονιάς, προειδοποιεί η νοτιοκορεατική Samsung Electronics, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ανώτερο στέλεχος του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ μνήμης στον κόσμο είπε ότι οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι δυσοίωνες, συμπληρώνοντας ότι δεν διαφαίνεται ακόμη δυναμική ανάκαμψης για το επόμενο έτος. Ανταγωνιστές της εταιρείας, όπως η SK Hynix και η Micron Technology  έχουν επίσης προειδοποιήσει πρόσφατα για επιβράδυνση της ζήτησης.

«Η γενική αντίληψη νωρίτερα φέτος ήταν ότι το δεύτερο εξάμηνο θα ήταν καλύτερο από το πρώτο εξάμηνο, αλλά τον Απρίλιο και τον Μάιο η κατάσταση άλλαξε δραστικά», δήλωσε ο Kyung Kyehyun, ειδικός της Samsung, που επιβλέπει το τμήμα ημιαγωγών της εταιρείας. Η εταιρεία θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διατηρήσει σταθερές τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, πρόσθεσε.

Η Samsung έχει επενδύσει σε νέες πρωτοβουλίες και έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου με την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο. Το χυτήριό της παρήγαγε τσιπ 3 νανομέτρων τον Ιούνιο, με στόχο να δημιουργήσει τσιπ 3 nm επόμενης γενιάς το 2024, με βελτίωση της απόδοσης και μείωση του κόστους.

Εκτός από την πτώση της αγοράς τσιπ, η Samsung πλήττεται και από την αμερικανοκινεζική αντιπαράθεση. Ενώ η Νότια Κορέα ευθυγραμμίζεται με την Ουάσιγκτον, ο τεχνολογικός γίγαντας επιθυμεί να πουλά τσιπ, smartphone και άλλα προϊόντα στη μεγάλη κινεζική αγορά, διατηρώντας πελάτες και εργοστάσια στην Κίνα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, παράλληλα, περιορίζει τις ροές τεχνολογίας προς την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και ειδικού εξοπλισμού αιχμής. Προτίθεται επίσης να μειώσει τις αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, προσφέροντας κίνητρα δισεκατομμυρίων δολαρίων για ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος. Η Ουάσιγκτον απαιτεί από κάθε κατασκευαστή τσιπ που λαμβάνει κρατική επιχορήγηση να απέχει από την κατασκευή προηγμένων τσιπ στην Κίνα για μια δεκαετία. Η κυβέρνηση της Κορέας επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση επί του θέματος με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Samsung ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την κατασκευή ενός προηγμένου εργοστασίου κατασκευής τσιπ, κόστους 17 δισ. δολαρίων, στο Taylor του Τέξας. Η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στις ΗΠΑ, είπε ο Kyung, προχωρώντας σταδιακά σε δαπάνες 200 δισ. δολαρίων σε 11 εργοστάσια στην ίδια πολιτεία.

Η Σεούλ συμμετέχει σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία, που έχουν στόχο να υπονομεύσουν τη φιλοδοξία της Κίνας να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία τσιπ και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Δύση.

«Μακροπρόθεσμα, μπορεί να είναι δύσκολο να τοποθετήσουμε νέο εξοπλισμό στα εργοστάσιά μας στην Κίνα», κατέληξε ο Kyung.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v