Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο ΕΚΤ για δεύτερο «χτύπημα» 75 μονάδων βάσης

Στο τραπέζι μια νέα αύξηση-μαμούθ στα επιτόκια τον Οκτώβριο, με στήριξη τόσο από «γεράκια» όσο και από «περιστέρια». Ξεκινά η συζήτηση για την ποσοτική σύσφιξη. «Πραγματικά σκοτεινό» το δυσμενές σενάριο, προειδοποίεί η Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράθυρο ΕΚΤ για δεύτερο «χτύπημα» 75 μονάδων βάσης

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι διατεθιμένοι να προχωρήσουν σε μία ακόμα αύξηση-μαμούθ των επιτοκίων στη συνεδρίασή του Οκτωβρίου αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δικαιολογούν ένα επιπλέον μεγάλο βήμα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Μια δεύτερη συνεχόμενη άνοδος 75 μονάδων βάσης θα ευθγραμμιζόταν με τις δύο πιο πρόσφατες κινήσεις της Fed, υπογραμμίζοντας την πιο επιθετική προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει τελευταία τα στελέχη της ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Υπέρ μιας επανάληψης της άνευ προηγουμένου σημερινής αύξησης τάσσονται τόσο «γεράκια» όσο και «περιστέρια» στο Διοικητικό Συμβούλιο, ανέφεραν οι πηγές.

Η συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου των σχεδόν 5 τρισ. ευρώ ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια πρόσφατων κρίσεων - μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη - αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των αξιωματούχων στην Κύπρο στις 5 Οκτωβρίου.

Λαγκάρντ: Πραγματικά σκοτεινό το δυσμενές σενάριο

H αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης έχει στόχο να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμηνύοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να περιοριστεί η ζήτηση.

Όπως σημείωσε, θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων σε δύο, τρεις ή τέσσερις συνεδριάσεις.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η επόμενη αύξηση επιτοκίων δεν θα είναι αναγκαστικά 75 μονάδες βάσης.

Επισήμανε, επίσης, ότι τα επιτόκια δεν βρίσκονται ακόμα στο «ουδέτερο» επίπεδο.

Η ίδια σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα επαναξιολογεί τακτικά τη νομισματική της πολιτική, με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα στηρίζονται στα οικονομικά στοιχεία, υπογράμμισε η κα Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως σημείωσε, η ΕΚΤ έλαβε τη σημερινή απόφαση επειδή ο πληθωρισμός «παραμένει υπερβολικά υψηλός» και αναμένεται να παραμένει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη περίοδο.

Η κα Λαγκάρντ επισήμανε ότι τα ρίσκα για τον πληθωρισμό παραμένουν ανοδικά, υπογραμμίζοντας ότι οι διαταραχές στην ενέργεια θέτουν μεγάλα ρίσκα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται και από το αδύναμο ευρώ.

Ανέφερε ακόμα ότι ο πληθωρισμός εξαπλώνεται σε μια σειρά από προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει μέγιστο ρίσκο. Σημείωσε, επίσης, ότι η πιο αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα, ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση της ανεργίας.

Όπως ανέφερε, το δυσμενές σενάριο για την ανάπτυξη περιλαμβάνει συρρίκνωση της οικονομίας το 2023. Το δυσμενές σενάριο είναι «πραγματικά σκοτεινό», προειδοποίησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v