Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξησε τα επιτόκια στο 3,5% η Σερβία

Ανοδική κίνηση 50 μονάδων βάσης, με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού και υπό τον κίνδυνο να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη. Φόβους γεννά η υφεσιακή πορεία της ευρωζώνης.

Αύξησε τα επιτόκια στο 3,5% η Σερβία

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018 και άνω του αναμενομένου αύξησε το βασικό της επιτόκιο η Σερβία, εντείνοντας τις προσπάθειες --όπως και πολλές χώρες στον κόσμο-- να περιορίσει τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 3,5% την Πέμπτη. Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 25 μονάδων βάσης, γράφει το Bloomberg.

«Σε συνθήκες συνεχιζόμενων πιέσεων στις τιμές και επιτάχυνσης του εισαγόμενου πληθωρισμού, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η αυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα. Περιέγραψε την κίνηση ως «επαρκή αντίδραση σε ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις, χωρίς να υπονομεύεται η περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας».

Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια σε όλη την Ευρώπη από την αρχή του 2022

Η σερβική κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό μόλις τον Απρίλιο, μήνες αργότερα από αντίστοιχες κινήσεις σε γειτονικές χώρες. 

«Αναμένουμε ότι η σερβική τράπεζα θα συνεχίσει να σφίγγει σταδιακά την πολιτική της, παρά τους φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης», δήλωσε ο αναλυτής Mate Jelic της Erste Group, προβλέποντας επιτόκιο 4,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Ο σερβικός πληθωρισμός ανέβηκε στο 12,8% τον Ιούλιο --  υψηλό δεκαετίας -- ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια (1,5%-4,5%) που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.

Ο βασικός πληθωρισμός πιθανότατα θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο γύρω στο 14%, δήλωσε η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς, ενώ προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη 3,5%-4,5% για φέτος, με κίνδυνο αναθεώρησης επί τα χείρω εξαιτίας της «ενίσχυσης των υφεσιακών πιέσεων στην ευρωζώνη», τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Σερβίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v