Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 9,9% κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Παραμένει ωστόσο κοντά σε υψηλό 40 ετών και τον Αύγουστο, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2008 έκαναν οι τιμές τροφίμων. Στο 16,1% ο πληθωρισμός χονδρικής, επίσης χαμηλότερα από την ετήσια μέτρηση του Ιουλίου.

Στο 9,9% κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Αναπάντεχη επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Βρετανία σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο, φτάνονας στο 9,9%, από το υψηλό 40 ετών του 10,1% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 10,2%.

Η καθοδική πίεση από την πτώση του κόστους καυσίμων ήταν ο κύριος λόγος για την επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού, ανέφερε η ONS.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών έκαναν άλμα 13,1% σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο, μετά την άνοδο κατά 12,7% του Ιουλίου - ήταν το πιο υψηλό ποσοστό από τον Αύγουστο του 2008. Η μεγαλύτερη ανοδική επίδραση προήλθε από το γάλα, το τυρί και τα αυγά.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 16,1% τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση, μετά το 17,1% του Ιουλίου. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,1%.

Οπως σημειώνει το Reuters, τα στοιχεία αμβλύνουν ελαφρώς την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία μάχεται με τον υψηλότερο πληθωρισμό από οποιαδήποτε άλλη σημαντική προηγμένη οικονομία.

Σε αντίθεση πάντως, οι Financial Times σημειώνουν ότι η ένεση περίπου 150 δισ. λιρών στην οικονομία για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με επιδοτήσεις για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια είναι πιθανό να διατηρήσει τον πληθωρισμό υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας για σημαντική άνοδο επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v