Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμο €4,1 δισ. στην Google προτείνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Κομισιόν είχε υποστηρίξει ότι η εταιρεία ανάγκαζε παράνομα τους κατασκευαστές συσκευών να προεγκαταστήσουν την εφαρμογή Αναζήτησης Google και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση του Play Store.

Πρόστιμο €4,1 δισ. στην Google προτείνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Google, ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας στο οικοσύστημα κινητών τηλεφώνων Android, έχασε το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου γύρου της μάχης της για να ανατρέψει αντιμονοπωλιακό πρόστιμο-ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, που επιβλήθηκε το 2018.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι δικαστές της ΕΕ υποστήριξαν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει την ποινή, αλλά τη μείωσαν στα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) αποφάσισε την Τετάρτη να επιβεβαιώσει σε μεγάλο βαθμό τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Google, σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία «επέβαλε παράνομους περιορισμούς στους κατασκευαστές κινητών συσκευών Android και τους παρόχους κινητών δικτύων, προκειμένου να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της».

Πρώτον, η ΕΕ είχε υποστηρίξει ότι η Google ανάγκαζε παράνομα τους κατασκευαστές συσκευών να προεγκαταστήσουν την εφαρμογή Αναζήτησης Google και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση του Play Store της -το marketplace της για εφαρμογές Android.

Δεύτερον, η ΕΕ είχε αναφέρει ότι η Google πραγματοποίησε πληρωμές σε ορισμένους μεγάλους κατασκευαστές και παρόχους με την προϋπόθεση ότι θα έκαναν προεγκατάσταση αποκλειστικά της εφαρμογής Αναζήτησης Google.

«Προκειμένου να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η σοβαρότητα και η διάρκεια της παράβασης, το Δικαστήριο κρίνει ωστόσο σκόπιμο να επιβάλει πρόστιμο 4,125 δισ. ευρώ στην Google, το σκεπτικό του διαφέρει από ορισμένες απόψεις από αυτό της Επιτροπής», ανέφερε το Δικαστήριο στην απόφασή του. Η Επιτροπή είχε ζητήσει ποσό 4,3 δισ. το 2018.

Στην απόφαση της Τετάρτης μπορεί να ασκηθεί έφεση στο ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ, το Δικαστήριο της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v