Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Σι για πάγωμα επενδύσεων αν στηρίξει Ρωσία

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μίλησε με τον Σι λίγο μετά τη συνάντηση του Κινέζου προέδρου με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο και έστειλε... μήνυμα.

Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Σι για πάγωμα επενδύσεων αν στηρίξει Ρωσία

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι προειδοποίησε τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος» να παραβιαστούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, αλλά ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Πεκίνο παρείχε όπλα στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με αποσπάσματα από μια συνέντευξη στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS που μεταδόθηκε την Κυριακή, είπε ότι μίλησε με τον Σι λίγο μετά τη συνάντηση του Κινέζου προέδρου με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τον Φεβρουάριο. Η Ρωσία εισέβαλε λίγες μέρες μετά την τελετή λήξης των αγώνων.

«Λίγο καιρό μετά από αυτό, τηλεφώνησα στον Πρόεδρο Σι -όχι για να τον απειλήσω, απλώς για να του πω, «έχουμε συναντηθεί πολλές φορές». Και είπα: «αν πιστεύετε ότι οι Αμερικανοί και άλλοι θα συνεχίσουν να επενδύουν στην Κίνα αν υπάρξει παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, νομίζω ότι κάνετε ένα τεράστιο λάθος, αλλά αυτή είναι η απόφασή σας», είπε ο Μπάιντεν.

Δεν διευκρίνισε πότε έγινε η κλήση, αλλά η δήλωση απηχεί μια ανάγνωση των ΗΠΑ από μια συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών τον Μάρτιο, μετά την οποία οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν «περιέγραψε τις συνέπειες εάν η Κίνα παρέχει υλική υποστήριξη στη Ρωσία καθώς διεξάγει βάναυσες επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων και αμάχων», μετάδίδει το Bloomberg.

Ο Μπάιντεν είπε στο CBS ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη υλικής υποστήριξης προς τη Ρωσία από την Κίνα, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v