Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν: Εντελώς απερίσκεπτες οι πυρηνικές απειλές Πούτιν

Κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία και κανείς, πέρα από τη Ρωσία, δεν επιθυμεί τη σύγκρουση. Προκλητικά απερίσκεπτες οι πυρηνικές απειλές Πούτιν, δήλωσε ο Μπάιντεν από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μπάιντεν: Εντελώς απερίσκεπτες οι πυρηνικές απειλές Πούτιν

«Κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία και κανείς, πέρα από τη Ρωσία, δεν επιθυμεί τη σύγκρουση», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Η Ρωσία έχει παραβιάσει ανενδοίαστα τις βασικές αρχές του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών. Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν είναι εντελώς απερίσκεπτες», πρόσθεσε.

«Τον πόλεμο τον κάνει μόνος του. Είναι πόλεμος που αφορά το ίδιο το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρξει ως κράτος, ως λαός». 

«Αν οι χώρες μπορούσαν να διεκδικούν αυτοκρατορικές φιλοδοξίες χωρίς συνέπειες, θα καταλύονταν σύσσωμες οι αξίες και οι στόχοι του ΟΗΕ», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να τερματιστεί ο πόλεμος με δίκαιους όρους. Δεν μπορείς να καταλαμβάνεις διά της βίας το έδαφος μιας άλλης χώρας. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι στην Ουκρανία, απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».

«Συνεργαζόμαστε οι χώρες της G7, με κοινές αξίες, για να αποδείξουμε ότι η δημοκρατία θα νικήσει. Οι αξίες του ΟΗΕ δέχονται επίθεση. Εμείς απορρίπτουμε τη χρήση βίας για την κατάκτηση κρατών και την αλλαγή συνόρων».

«Οι αμερικανικές επιτρέπουν ρητά στη Ρωσία να εξάγει τρόφιμα. Πρέπει επίσης να επεκταθεί ανεμπόδιστα η συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας».

Και συνέχισε ο Τζο Μπάιντεν: «Με την Κίνα δεν θέλουμε ούτε σύγκρουση ούτε ψυχρό πόλεμο. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να εδραιώσουν την ειρήνη και να προωθήσουν τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν, ενώ αντιτίθενται σε μονομερείς ενέργειας οποιασδήποτε πλευράς».

Στο παλαιστινιακό, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι «δεσμευμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ, υποστηρίζοντας τη λύση των δύο κρατών».

«Πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει να γίνει ποτέ», τόνισε, «και θα είναι πόλεμος χωρίς νικητή». Αφού κατήγγειλε εκ νέου την ανεύθυνη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας, πρόσθεσε ότι «η Κίνα παίρνει πρωτοφανείς πυρηνικές πρωτοβουλίες χωρίς διαφάνεια».

Ακόμη, είπε, «δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στους Ιρανούς διαδηλωτές. «Η Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε, «συνεχίζει να παραβιάζει βάναυσα τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v