Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Καμπάνα €79 εκατ. σε εταιρεία delivery επειδή δεν προσέλαβε τους διανομείς της!

Τους απασχολούσε ως εξωτερικούς συνεργάτες, υποστηρίζοντας ότι προτιμούν την ευελιξία του freelancer. Κάτι όμως που απαγορεύει ο (ισπανικός) νόμος.

Ισπανία: Καμπάνα €79 εκατ. σε εταιρεία delivery επειδή δεν προσέλαβε τους διανομείς της!

Η ισπανική εταιρεία διανομής φαγητού Glovo, θυγατρική της γερμανικής πλατφόρμας Delivery Hero, καλείται από τις αρχές να πληρώσει πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η ποινή, γράφει το Politico, βασίζεται σε νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι και επιβάλλει στις εταιρείες delivery να προσλαμβάνουν τους διανομείς, ως θεμελιώδες εργασιακό δικαίωμά τους, και να μην τους απασχολούν ως εξωτερικούς συνεργάτες.

Το συνολικό ποσό που θα καταβάλει η εταιρεία αγγίζει τα 79 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας το πρόστιμο και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η Glovo, μεταδίδει το Reuters, αρνούνταν να προσλάβει περισσότερους από 10.600 δικυκλιστές διανομείς σε Βαρκελώνη και Βαλένθια.

Η Ισπανία πρωτοπόρησε στους κόλπους της ΕΕ όσον αφορά την προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των εργασιακών σχέσεων των διανομέων. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση για την εργασία σε πλατφόρμες, επιχειρώντας να επαναταξινομήσει έως και 4,1 εκατ. εργαζόμενους. Η προσπάθεια, ωστόσο, σκόνταψε μετά την εισαγωγή λίστας κριτηρίων που προσδιορίζει εάν ένας περιστασιακά εργαζόμενος ανήκει σε μια πλατφόρμα όπως ένας τυπικός υπάλληλος.

Η πρόταση βρίσκεται υπό εξέταση. Οι πλατφόρμες έχουν ασκήσει πιέσεις ενάντια στην ισπανική προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι οι διανομείς προτιμούν την ευελιξία του freelancer.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v