Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από Fed

Στο 3,25% ανέβασε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα και βλέπει να φτάνουν το 4,4% στο τέλος του χρόνου. «Ταβάνι» στο 4,6% εντός του 2023. Οριακή ανάπτυξη 0,2% το 2022. Το 2025 θα επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%. Μετά το 2024 μειώσεις επιτοκίων.

Τρίτη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από Fed

Στην τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (σ.σ. 100 μονάδες βάσης ισούνται με 1%) προχώρησε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα επιτόκια βρίσκονται πλέον στο εύρος του 3% με 3,25%.

Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed τα επιτόκια αναμένεται να φτάσουν στο 4,4% στο τέλος της φετινής χρονιάς και να πιάσουν «ταβάνι» στο 4,6% το 2023.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Fed για την αμερικανική οικονομία, η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 3,8% φέτος και στο 4,4% το 2023. 

Η ανάπτυξη θα είναι αναιμική, επιβραδυνόμενη στο 0,2% το 2022, προτού επιταχυνθεί στο 1,2% το 2023.

Δεν προβλέπονται μειώσεις επιτοκίων ως το 2024.

Το επίπεδο στο οποίο προβλέπεται να βρίσκονται τα επιτόκια στο τέλος του έτους σημαίνει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες ακόμα στις δύο συνεδριάσεις που απομένουν για το 2022, κάτι που καθιστά σχεδόν βέβαιη μια νέα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης. 

«Η Eπιτροπή παραμένει ισχυρά προσηλωμένη στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%» τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα. «Η Fed εκτιμά ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες» τονίζεται. 

Πάουελ: Δεν υπάρχει ανώδυνος τρόπος να ρίξουμε τον πληθωρισμό

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε την Τετάρτη ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν χαμηλότερα τον πληθωρισμό και θα συνεχίσουν «μέχρι να γίνει η δουλειά».

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, ο Πάουελ υπογράμμισε ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής βλέπουν την ανάγκη να αυξήσουν τα επιτόκια σε «περιοριστικό επίπεδο» και «να το αφήσουν εκεί για κάποιο διάστημα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή τα επιτόκια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο αυτού που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «περιοριστικό».

«Είμαστε προσηλωμένοι στην επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%» ανέφερε.

«Πρέπει να αφήσουμε τον πληθωρισμό πίσω μας. Εύχομαι να υπήρχε ανώδυνος τρόπος να το κάνουμε. Δεν υπάρχει. Τα υψηλότερα επιτόκια, η πιο αργή ανάπτυξη και η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας είναι όλα επώδυνα, αλλά δεν είναι τόσο επώδυνα όσο η αποτυχία να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών και να πρέπει να επιστρέψουμε και να το κάνουμε ξανά στη συνέχεια» τόνισε.

Ο Πάουελ σημείωσε ακόμα ότι η επίτευξη μιας «ομαλής προσγείωσης» είναι εξαιρετικά αμφίβολη και ότι οι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν αν η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσει σε ύφεση και πόσο βαθιά θα είναι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v