Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ-ΕΕ βλέπουν σαμποτάζ στον Nord Stream

«Oι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης», σημείωσε ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών. Προειδοποίηση από Κομισιόν για την «ισχυρότερη πιθανή απάντηση», αν δεχθούν επίθεση ενεργειακές υποδομές της ΕΕ. Κρεμλίνο «δείχνει» ΗΠΑ.

ΗΠΑ-ΕΕ βλέπουν σαμποτάζ στον Nord Stream

Οι διαρροές στον αγωγό Nord Stream βρίσκονται υπό διερεύνηση και οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι μπορεί να ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Υπάρχουν αρχικές αναφορές που δείχνουν ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα επίθεσης ή κάποιου είδους δολιοφθορά, αλλά αυτές είναι αρχικές αναφορές και δεν το έχουμε επιβεβαιώσει ακόμα», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σ. Τζαϊσανκάρ στην Ουάσιγκτον. 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «εργάζονται μέρα με τη μέρα» για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και «οι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης».

Κρεμλίνο: Ανόητοι οι χαρακτηρισμοί ότι η Ρωσία επιτέθηκε στον Nord Stream

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία βρισκόταν κατά κάποιο τρόπο πίσω από μια επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream είναι ανόητοι, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είδε μια απότομη αύξηση των κερδών των αμερικανικών εταιρειών που προμηθεύουν αέριο στην Ευρώπη.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε καθημερινή τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ότι το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί και ότι οι χρόνοι για την επισκευή των κατεστραμμένων αγωγών δεν είναι σαφείς, επισημαίνοντας παράλληλα «τα τεράστια κέρδη» που αποκομίζουν αμερικανικές εταιρείες εξαιτίας του συμβάντος.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα καλεί τον Τζο Μπάιντεν να απαντήσει αν οι ΗΠΑ κρύβονται πίσω από τις διαρροές, θυμίζοντας δηλώσεις του που προανήγγειλαν το πλήγμα ήδη από τον Φεβρουάριο. 

Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δήλωσαν ότι επρόκετο για επιθέσεις που είχαν προκαλέσει μεγάλες διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα σε δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου, εν μέσω ενεργειακής αντιπαράθεσης.

Φόβοι ότι θα χάσει για πάντα τη λειτουργικότητά του ο Nord Stream 1

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα χάσει τη λειτουργικότητά του για πάντα μετά από μεγάλες διαρροές τόσο στον Nord Stream 1 όσο και στον Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Οπως μεταδίδει το Reuters, εάν οι διαρροές στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 δεν επιδιορθωθούν γρήγορα, μεγάλοι όγκοι αλμυρού νερού θα εισρεύσουν στους αγωγούς και θα προκαλέσουν διάβρωση, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τις πηγές.

Φον ντερ Λάιεν: Σε δολιοφθορά οφείλονται οι διαρροές 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση», σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

«Μίλησα με την (πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε) Φρεντέρικσεν για την ενέργεια δολιοφθοράς στον Nord Stream» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και στα αίτια της διαρροής».

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.

Μπορέλ: Οι πληροφορίες δείχνουν ότι είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για τις βλάβες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ, επισημαίνει ότι «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα, με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Σουηδία: Η πιθανολογούμενη δολιοφθορά δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία

Η πιθανολογούμενη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία, δήλωσε σήμερα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

«Αυτό δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία, διότι δεν ήταν στην επικράτειά μας», σημείωσε η Λίντε. «Πρόκειται για ένα διεθνές περιστατικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσέφερε υποστήριξη για να βρεθεί τι συνέβη, πρόσθεσε η Λίντε, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ έχουν ενημερωθεί.

Οι εκρήξεις στους Nord Stream 1 και 2 δεν αντιπροσωπεύουν άμεση στρατιωτική απειλή ούτε συνιστούν επίθεση στη Σουηδία ή τη Δανία, ανακοίνωσαν εξάλλου αργά χθες το βράδυ οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Δανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v