Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Σε κυκλώνα κατηγορίας 4 ενισχύθηκε ο Ίαν

Αναμένεται επέλαση στη Φλόριντα, μετά το καταστροφικό πέρασμά του από την Κούβα. Οι άνεμοι φτάνουν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα. Οι κάτοικοι έχουν προετοιμάσει την «άμυνά τους», ορισμένοι βρίσκονται ήδη σε καταφύγια.

ΗΠΑ: Σε κυκλώνα κατηγορίας 4 ενισχύθηκε ο Ίαν

Ο κυκλώνας Ίαν ενισχύθηκε και πλέον χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας κατηγορίας 4, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC).

Γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδας βρισκόταν περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πούντα Γκόρντα, συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 250 χιλιομέτρων (155 μίλια) την ώρα, σύμφωνα με το NHC.

Για να αναβαθμιστεί περαιτέρω στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον θα πρέπει η ταχύτητα του ανέμου να φτάνει τουλάχιστον τα 157 μίλια την ώρα. Οι μετεωρολόγοι, πάντως, προβλέπουν ότι θα αποδυναμωθεί όταν φτάσει στην ξηρά και αναμένουν ότι θα πλήξει την κομητεία Σάρλος, στα βόρεια του Φορτ Μάιερς.

Ήδη οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών της πολιτείας έχουν αδειάσει τα ράφια των καταστημάτων τροφίμων, έχουν ενισχύσει τα παράθυρα και τις πόρτες των σπιτιών τους με σάκους από άμμο μεταξύ άλλων, ενώ κάποιοι έχουν σπεύσει σε καταφύγια ενόψει της άφιξης του Ίαν.

Η άφιξή του θα μπορούσε να φέρει ισχυρές καταιγίδες στον κόλπο της Τάμπα και σε άλλες περιοχές των νοτιοανατολικών ΗΠΑ.

Σχεδόν 60 σχολικές περιφέρειες στη Φλόριντα έχουν ακυρώσει τα μαθήματα λόγω του κυκλώνα, επεσήμανε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις, προσθέτοντας ότι έχουν ανοίξει 175 κέντρα στα οποία μπορούν να καταφύγουν όσοι του επιθυμούν.

Ο Ίαν - που ήταν ακόμα κατηγορίας 3 - έπληξε την Τρίτη την Κούβα, με αποτέλεσμα όλο το νησί να έχει βυθιστεί στο σκοτάδι λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Νωρίς σήμερα το πρωί η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης ανέφερε ότι έχει αρχίσει να αποκαθιστά τη σύνδεση στο ανατολικό άκρο του νησιού.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι συνομίλησε την Τρίτη με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντας, έναν από τους σθεναρότερους πολιτικούς αντιπάλους του. Είπε ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε συναγερμό και ότι είναι έτοιμα προς διανομή εκατομμύρια λίτρα νερού και γεύματα, καθώς και εκατοντάδες γεννήτριες.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό 23 ανθρώπων που αγνοούνται αφού το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στα ανοιχτά της Φλόριντας, όπου πλησιάζει ο ισχυρός κυκλώνας.

«Τέσσερις Κουβανοί κολύμπησαν μέχρι την όχθη, αφού το πλοιάριο βυθίστηκε λόγω κακοκαιρίας. Η ακτοφυλακή ξεκίνησε έρευνα για τη διάσωση 23 προσώπων» ανέφερε στο Twitter ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας του Μαϊάμι Γουόλτερ Σλόσαρ.

Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους ότι πλέον είναι πολύ αργά για να φύγουν από την περιοχή.

Στη Βένις, μια παραθαλάσσια πόλη 24.000 κατοίκων, ανάμεσα στην Τάμπα και το Φορτ Μάιερς, είχε αρχίσει ήδη η βροχή από το μεσημέρι. Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν και ο άνεμος λύγιζε τους φοίνικες σε γωνία 45 μοιρών, ενώ ξερίζωσε διαφημιστικές και οδικές πινακίδες.

Περισσότερα από 200.000 σπίτια και επιχειρήσεις έχουν ήδη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα και ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις είπε ότι «αυτό είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό αυτού που θα συμβεί τις επόμενες 24-48 ώρες».

Στις αρχές της εβδομάδας οι αρχές ζήτησαν από 2,5 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής να την εγκαταλείψουν. 

Τα ξενοδοχεία κατά μήκος του Διαπολιτειακού Αυτοκινητόδρομου 75, που διατρέχει τη δυτική ακτή της Φλόριντας, ήταν γεμάτα με ανθρώπους που αναζητούσαν καταφύγιο. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν διάσπαρτα πάρκα με τροχόσπιτα, οι ιδιοκτήτες των οποίων τα εγκατέλειψαν και κατέφυγαν σε σχολεία ή άλλες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται ως προσωρινά καταφύγια. Έχουν επίσης εκκενωθεί και πολλές εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης ηλικιωμένων. Το Heartis Venice, οίκος ευγηρίας στα βόρεια του Βένις, αποτελεί εξαίρεση. Από τους 107 τροφίμους του, οι 98 αποφάσισαν να μείνουν εκεί, υπό τη φροντίδα και τη βοήθεια του προσωπικού και των συγγενών τους. Το κτίριο έχει χτιστεί με προδιαγραφές ώστε να αντέχει σε κυκλώνα κατηγορίας 5.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v