Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθαίνουν οι φωνές στην ΕΚΤ για μεγάλη αύξηση επιτοκίων

Η συντριπτική πλειοψηφία του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας προχώρησε σε δημόσια σχόλια αυτή την εβδομάδα, με αρκετούς να συμφωνούν σε δεύτερη διαδοχική αύξηση 75 μονάδων βάσης.

Πληθαίνουν οι φωνές στην ΕΚΤ για μεγάλη αύξηση επιτοκίων

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατυπώνουν ήδη τις θέσεις τους πριν από την απόφαση του επόμενου μήνα για τα επιτόκια, θέτοντας το έδαφος για μια ακόμη ισχυρή αύξηση καθώς η ευρωζώνη παλεύει με τον πληθωρισμό που έφτασε σε διψήφιο αριθμό τον Σεπτέμβριο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η συντριπτική πλειοψηφία του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ προχώρησε σε δημόσια σχόλια αυτή την εβδομάδα, με αρκετούς να συμφωνούν σε δεύτερη συνεχόμενη αύξηση 75 μονάδων βάσης.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τη βιαστική αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φέρνει μια ύφεση στο νομισματικό μπλοκ των 19 μελών όλο και πιο κοντά. Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή, ωστόσο, κατέγραψαν την ανάγκη για δράση, αποκαλύπτοντας αύξηση 10% τον Σεπτέμβριο -ιστορικό ρεκόρ- σε ετήσια βάση.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ξεκίνησε την εβδομάδα επαναλαμβάνοντας ενώπιον των βουλευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί στις επόμενες «αρκετές συνεδριάσεις» της ΕΚΤ -ακόμη και καθώς αναμένεται «σημαντική επιβράδυνση» για την οικονομική δραστηριότητα.

Αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, ορισμένοι από τους συναδέλφους της ήταν λιγότερο επιφυλακτικοί.

Ακόμη και πριν η Eurostat αποκαλύψει το πιο πρόσφατο ρεκόρ πληθωρισμού, ο Λετονός Martins Kazaks και ο Λιθουανός Gediminas Simkus δήλωσαν στο Bloomberg ότι κλίνουν προς μια ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, συμφωνώντας με τους συναδέλφους τους στην Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

Ο Εσθονός Madis Muller θέλει «κάτι στο ίδιο πλαίσιο» με τις δύο αποφάσεις της ΕΚΤ μέχρι σήμερα - 50 και 75 μονάδες βάσης -, κάτι που συμμερίζεται και ο Φινλανδός Olli Rehn. Άλλοι απέφυγαν να εκφράσουν προτιμήσεις, αλλά συνέβαλαν στη συζήτηση με εκκλήσεις για «αποφασιστική δράση» -συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Bundesbank Joachim Nagel.

Υπήρξε ωστόσο κάποια επιφύλαξη: Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε το μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι η εικασία «δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη». Ο Mario Centeno της Πορτογαλίας προειδοποίησε για γρήγορες κινήσεις που μπορεί να χρειαστεί να αναιρεθούν αργότερα.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να αυξήσουν το κόστος δανεισμού πέρα από το ουδέτερο επιτόκιο, που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, εάν ο πληθωρισμός δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v