Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δεινή θέση η Credit Suisse, σε ιστορικά υψηλά τα CDS

Μνήμες... Deutsche Bank ξυπνά η κρίση στην ελβετική τράπεζα. Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το μέλλον της, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ανάγκη αύξησης κεφαλαίου άνω των 4 δισ. ευρώ!

Σε δεινή θέση η Credit Suisse, σε ιστορικά υψηλά τα CDS

Ο νέος επικεφαλής της Credit Suisse ζήτησε από τους επενδυτές λιγότερο από 100 ημέρες για να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική ανάκαμψης, όμως οι κλυδωνισμοί στις αγορές καθιστούν ακόμη και αυτό τον χρονικό ορίζοντα μεγάλο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. 

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της τράπεζας έναντι του σεναρίου χρεοκοπίας αυξήθηκε περίπου 15% την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2009, όταν οι μετοχές είχαν υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό. Την Παρασκευή, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ulrich Koerner διαβεβαίωσε το προσωπικό ότι η τράπεζα έχει «ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα» και είπε στους υπαλλήλους ότι θα τους ενημερώνει τακτικά έως ότου η εταιρεία ανακοινώσει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Koerner, ο οποίος διορίστηκε CEO στα τέλη Ιουλίου, αντιμετώπισε κερδοσκοπικές κινήσεις κατά της μετοχής, αποχωρήσεις τραπεζιτών και αμφιβολίες για τα κεφάλαια, καθώς προσπαθεί να χαράξει πορεία για την προβληματική ελβετική τράπεζα. Η Credit Suisse ολοκληρώνει σχεδιασμό που είναι πιθανό να περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στην επενδυτική τράπεζα και ενδεχομένως χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας σε αρκετά χρόνια, ανέφερε το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, τα σενάρια για το μέλλον της τράπεζας δίνουν και παίρνουν. Οι αναλυτές της KBW εκτιμούν ότι η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως και κατά 4 δισ. ελβετικά φράγκα ακόμη και μετά την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων για να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση, τις προσπάθειες ανάπτυξης και τυχόν έκτακτους παράγοντες.

Η κεφαλαιοποίηση της Credit Suisse μειώθηκε σε περίπου 10 δισ. ελβετικά φράγκα, πράγμα που σημαίνει ότι μια αύξηση κεφαλαίου θα πλήξει τους μακροχρόνιους επενδυτές στην τράπεζα. Η αξία της εξακολουθούσε να υπερβαίνει τα 30 δισεκατομμύρια φράγκα τον Μάρτιο του 2021.

Τα στελέχη της Credit Suisse σημείωσαν ότι ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης CET1, στο 13,5% στις 30 Ιουνίου, βρισκόταν στη μέση του προγραμματισμένου εύρους 13% έως 14% για το 2022. 

Η τιμή του 5ετούς CDS της τράπεζας, στις περίπου 250 μονάδες βάσης έχει εκτιναχθεί από περίπου 55 μονάδες βάσης στις αρχές του έτους και είναι κοντά στο υψηλό όλων των εποχών.

Η κρίση στην Credit Suisse θυμίζει, σημειώνουν οι αναλυτές της KBW, την κρίση εμπιστοσύνης που συγκλόνισε την Deutsche Bank πριν από έξι χρόνια, σε σχέση και με το κόστους ενός διακανονισμού για τον τερματισμό αμερικανικής έρευνας σε τίτλους που καλύπτονται από στεγαστικά δάνεια. Η Deutsche Bank είδε τα CDS της να εκτινάσσονται, έχασε πελάτες ενώ υποβαθμίστηκε και η πιστοληπτική της αξιολόγηση. 

Η οξεία κρίση αποκλιμακώθηκε μετά από κάποιους μήνες, καθώς η γερμανική τράπεζα συμβιβάστηκε με ένα χαμηλότερο ποσό από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν, άντλησε νέα κεφάλαια περίπου 8 δισ. ευρώ και ανακοίνωσε αναθεώρηση της στρατηγικής της. Ωστόσο, χρειάστηκαν χρόνια για να συνέλθει από αυτό που η ίδια η τράπεζα αποκάλεσε «φαύλο κύκλο» μείωσης εσόδων και αύξησης του κόστους δανεισμού.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο καταστάσεων. Η Credit Suisse δεν αντιμετωπίζει προβλήματα της κλίμακας ενός διακανονισμού δισεκατομμυρίων και οι κεφαλαιακοί της δείκτες είναι υψηλότεροι από το 10,8% που είχε η Deutsche Bank πριν από έξι χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, η Credit Suisse δήλωσε ότι εργάζεται για πιθανές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων ως μέρος του στρατηγικού της σχεδίου που θα παρουσιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Η τράπεζα διερευνά συμφωνίες για την πώληση της μονάδας διαπραγμάτευσης τιτλοποιημένων προϊόντων της, εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της δραστηριότητας διαχείρισης περιουσίας στη Λατινική Αμερική αλλά και το ενδεχόμενο αναβίωσης της επωνυμίας First Boston, αναφέρει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v