Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή της Credit Suisse

Η προβληματική ελβετική τράπεζα καλείται γρήγορα να βρει απαντήσεις απέναντι στην αμφισβήτηση της αγοράς για την ικανότητά της να ξεπεράσει τα υφιστάμενα προβλήματα.

Ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή της Credit Suisse

Ο νέος επικεφαλής της Credit Suisse Group AG ζήτησε από τους επενδυτές λιγότερο από 100 ημέρες για να παρουσιάσει μια νέα στρατηγική ανάκαμψης, αλλά οι αγορές μάλλον θεωρούν ότι το ορόσημο είναι μακρινό.

Το κόστος ασφάλισης (CDS) έναντι χρεοκοπίας της τράπεζας ανέβηκε περίπου 15% την περασμένη εβδομάδα, σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2009, καθώς οι μετοχές της άγγιξαν νέο ιστορικό χαμηλό.

Την Παρασκευή, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ulrich Koerner διαβεβαίωσε το προσωπικό ότι η τράπεζα έχει «ισχυρή κεφαλαιακή βάση και θέση ρευστότητας» και είπε στους υπαλλήλους ότι θα τους στέλνει τακτική ενημέρωση έως ότου η εταιρεία ανακοινώσει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου.

Οι μετοχές υποχωρούν όμως σήμερα έως και 7,8%, σε νέο ιστορικό χαμηλό των 3,67 φράγκων.

Ο Koerner, ο οποίος διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος στα τέλη Ιουλίου, χρειάζεται να αντιμετωπίσει την αγορά, τις αποχωρήσεις τραπεζιτών και τις αμφιβολίες για τα κεφάλαια, καθώς προσπαθεί να χαράξει μια πορεία προς τα εμπρός για την προβληματική ελβετική τράπεζα. Ολοκληρώνει επί του παρόντος σχέδια που πιθανότατα θα φέρουν σαρωτικές αλλαγές στον επενδυτικό τομέα και μπορεί να περιλαμβάνουν περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας σε βάθος χρόνου, ανέφερε το Bloomberg.

Την Παρασκευή οι αναλυτές της KBW υπολόγισαν ότι η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (4 δισεκατομμύρια δολάρια) κεφαλαίου ακόμη και μετά την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση οποιουδήποτε σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse μειώθηκε σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε διάθεση μετοχών θα ήταν εξαιρετικά κακή για τους υφιστάμενους μετόχους. Η αξία της ήταν πάνω από 30 δισεκατομμύρια φράγκα μόλις τον Μάρτιο του 2021.

Τα στελέχη της Credit Suisse έχουν σημειώσει ότι ο δείκτης κεφαλαίου 13,5% της εταιρείας CET1 στις 30 Ιουνίου βρισκόταν στη μέση του προγραμματισμένου εύρους από 13% έως 14% για το 2022. Η ετήσια έκθεση της εταιρείας για το 2021 ανέφερε ότι οι ελβετικές αρχές απαιτούσαν επίπεδο περίπου 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v