Η ΕΕ δίνει €5 δισ. στην Ουκρανία έως το τέλος του έτους

Πακέτο οικονομικής βοήθειας σε τρεις δόσεις, με πρώτη προτεραιότητα να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις. Έπεσαν οι υπογραφές Ντομπρόφσκις-Σμιχάλ.

Η ΕΕ δίνει €5 δισ. στην Ουκρανία έως το τέλος του έτους

Πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Το μνημόνιο κατανόησης για την παροχή 5 δισ. ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια» στην Ουκρανία υπογράφηκε από την ΕΕ, δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ, προσθέτοντας ότι είναι «ευγνώμων» στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επίτροπο Ντομπρόβσκις για την απόφαση.

Ο Σμιχάλ, γράφει το CNN, πρόσθεσε ότι πρόκειται για ακόμη μια χειρονομία που δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ «να υποστηρίξει την Ουκρανία μέχρι τη νίκη στον πόλεμο, την ανοικοδόμηση και την επιδίωξη ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος».

Ο Ντομπρόβσκις έγραψε στο Twitter ότι «είναι στην ευχάριστη θέση να υπογράψει ένα δεύτερο μνημόνιο κατανόησης με την Ουκρανία, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον αποτρόπαιο πόλεμο».

 

Με την εν λόγω βοήθεια, όπως ανακοινώθηκε, κατά πρώτον θα αντιμετωπιστούν άμεσες ανάγκες ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ουκρανική οικονομία, με την πληρωμή μισθών και συντάξεων σε προτεραιότητα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα μέσα του μήνα και οι επόμενες δύο έως το τέλος της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v