Κοινό χρέος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ζητούν Επίτροποι της ΕΕ

«Αυτή είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε - μέσω αποφασιστικής δράσης - τις αρχές της αλληλεγγύης», τονίζουν οι Τιερί Μπρετόν και Πάολο Τζεντιλόνι.

Κοινό χρέος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ζητούν Επίτροποι της ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Τιερί Μπρετόν και Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσαν ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση απαιτεί αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης από κοινού χρέους παρόμοιου με αυτό που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η ενεργειακή κρίση και ο αυξανόμενος κοινωνικός θυμός σε ένα πλαίσιο πληθωρισμού-ρεκόρ και αστρονομικών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μας έφεραν σε άλλο σταυροδρόμι», ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των Irish Times, της ιταλικής Corriere Della Sera και της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Αυτή είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε - μέσω αποφασιστικής δράσης - τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης».

Η ώθηση για κοινή έκδοση χρέους είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έντονη αντίθεση από πιο hawkish μέλη της ΕΕ. Ενώ το μπλοκ ξεκίνησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισ. ευρώ που υποστηρίζεται από κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των κρατών-μελών να αντιμετωπίσουν την πανδημία, μια τέτοια κίνηση ήταν άνευ προηγουμένου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v