Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καίνε τα επιτόκια στεγαστικών σε ΗΠΑ και Βρετανία

Εντείνονται οι πιέσεις στα νοικοκυριά. Πρώτη φορά από το 2008 ξεπέρασε το 6% το μέσο στεγαστικό διετίας στη Βρετανία. Στο 6,7% σκαρφάλωσε το μέσο 30ετές στεγαστικό επιτόκιο στις ΗΠΑ.

Καίνε τα επιτόκια στεγαστικών σε ΗΠΑ και Βρετανία

Η πίεση στα οικονομικά για χιλιάδες Βρετανούς ιδιοκτήτες κατοικιών πρόκειται να ενταθεί, καθώς το βασικό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 14 ετών.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το μέσο σταθερό στεγαστικό διετίας αυξήθηκε στο 6,07% σήμερα Τετάρτη, σημείο που είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με την Moneyfacts Group. Ο μέσος όρος σταθερού επιτοκίου πενταετίας έκλεισε επίσης στο 6%, ένα επίπεδο που δεν είχε φτάσει από τον Φεβρουάριο του 2010.

«Οι δανειολήπτες μπορεί να ανησυχούν για την άνοδο στα σταθερά επιτόκια στεγαστικών δανείων, αλλά είναι σημαντικό να αναζητήσουν συμβουλές για να αξιολογήσουν τα deals που έχουν στη διάθεσή τους», δήλωσε η Rachel Springall, εκπρόσωπος της Moneyfacts. «Οι καταναλωτές πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά εάν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουν ένα σπίτι ή να περιμένουν να δουν πώς θα αλλάξουν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες».

«Φωτιά» στα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ

Τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ εκτινάχτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, επιδεινώνονοντας περαιτέρω τις συνθήκες στην ήδη πιεσμένη αμερικανική αγορά κατοικίας. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το μέσο 30ετές σταθερό στεγαστικό επιτόκιο αυξήθηκε στο 6,7% από 6,27% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Freddie Mac. 

H άνοδος των στεγαστικών επιτοκίων ακολούθησε την άνοδο της απόδοσης του 1οετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου που σκαρφάλωσε πάνω από το 4% νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. 

Τα στεγαστικά επιτόκια διολίσθησαν προσωρινά κάτω από το 5% στις αρχές Αυγούστου, αλλά έχουν πλέον αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. 

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών κατέγραψαν τον Ιούλιο την πρώτη μηνιαία πτώση από το 2012. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v