Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευθυντής ΙΕΑ: Τα δύσκολα αρχίζουν τον Φεβρουάριο, η ενεργειακή κρίση βαθαίνει

«Αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, ο επόμενος θα είναι πολύ δύσκολος», είπε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ. Οι πραγματικές προκλήσεις θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο, όταν θα πρέπει να γεμίσουν ξανά οι δεξαμενές φυσικού αερίου.

Διευθυντής ΙΕΑ: Τα δύσκολα αρχίζουν τον Φεβρουάριο, η ενεργειακή κρίση βαθαίνει

Η Ευρώπη θα βγάλει τον κρύο χειμώνα κουτσά στραβά, καθώς γέμισε τις δεξαμενές φυσικού αερίου παρά την καθίζηση στις παραδόσεις από τη Ρωσία, αλλά δεν θα γλιτώσει τη βαθύτερη ενεργειακή κρίση την επόμενη χρονιά, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν γεμίσει τις δεξαμενές περίπου στο 90% της χωρητικότητάς τους, μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου, έχουν υποχωρήσει, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι βραχύβιο καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και για άλλες εναλλακτικές λύσεις, γράφει το Reuters.

Για να προσφέρει ανακούφιση από την έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, αλλά οι 27 χώρες της ΕΕ παραμένουν διχασμένες, καθώς ορισμένες ανησυχούν ότι το μέτρο θα δυσχέραινε τον εφοδιασμό.

«Με τις αποθήκες φυσικού αερίου σχεδόν στο 90%, η Ευρώπη θα επιβιώσει τον ερχόμενο χειμώνα μόνο με μερικές μελανιές, όσο δεν υπάρχουν πολιτικές ή τεχνικές εκπλήξεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Φινλανδία ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της IEA με έδρα το Παρίσι.

Ωστόσο, οι πραγματικές προκλήσεις θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όταν οι αποθηκευτικοί χώροι θα πρέπει να γεμίσουν ξανά, αφού η υψηλή χειμερινή ζήτηση θα έχει ρίξει τα επίπεδα επάρκειας στο 25%-30%.

«Αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι πολύ δύσκολος», είπε ο Μπιρόλ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v