Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΠΕΚ+ μειώνει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από το 2020 συμφώνησαν οι αντιπρόσωποι των χωρών του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη. Ενισχύεται πάνω από τα $87 το βαρέλι η τιμή του αμερικανικού αργού. Σφοδρή αντίδραση από ΗΠΑ.

Ο ΟΠΕΚ+ μειώνει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Oι υπουργοί Ενέργειας των χωρών του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου, μεταδίδει το Reuters.

Η μείωση θα τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο.

Το μέγεθος της περικοπής είναι διπλάσιο από αυτό που είχε αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού ενισχύεται 0,7% στα 87,1 δολάρια το βαρέλι.

Η απόφαση στην οποία κατέληξαν οι αντιπρόσωποι των χωρών του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη θα έχει πάντως μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά από ό,τι υποδηλώνει ο αριθμός, επειδή αρκετές χώρες ήδη αντλούν πολύ κάτω από τις ποσοστώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι θα συμμορφώνονται ήδη με τα νέα τους όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν την παραγωγή.

Μια μείωση του στόχου παραγωγής του ομίλου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με βάση τις ποσοστώσεις, θα απαιτούσε μόλις οκτώ χώρες να μειώσουν την πραγματική παραγωγή και θα οδηγούσε σε πραγματική μείωση μόνο κατά 880.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα στοιχεία παραγωγής του Σεπτεμβρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είχαν υποχωρήσει σε λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα. Οι φόβοι για παγκόσμια οικονομική ύφεση και η ανθεκτικότητα της ρωσικής προσφοράς πετρελαίου είναι μερικοί από τους λόγους πίσω από την υποχώρηση των τιμών.

«Αχρείαστη» και περιττή χαρακτήρισε την κίνηση του ΟΠΕΚ+ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι θα απελευθερωθούν άλλα 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τον Νοέμβριο από τα στρατηγικά αμερικανικά αποθέματα

Η απόφαση καθιστά ξεκάθαρο ότι ο οργανισμός «ευθυγραμμίζεται» με τη Ρωσία, υποστήριξε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, χαρακτηρίζοντάς την «εσφαλμένη». 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v