Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν: Κοντόφθαλμη η απόφαση του ΟΠΕΚ+

Οι ΗΠΑ θα απελευθερώσουν άλλα 10 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα. Ο ΟΠΕΚ χειραγωγεί τις τιμές, με αρνητικό αντίκτυπο κυρίως στις πιο φτωχές χώρες, δηλώνει ο Λευκός Οίκος. Νομικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κογκρέσου.

Μπάιντεν: Κοντόφθαλμη η απόφαση του ΟΠΕΚ+

«Αχρείαστα» και περιττά χαρακτήρισε τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ για μείωση της πετρελαιοπαραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι είναι πιθανό να αποδεσμευτούν περισσότερα αμερικανικά αποθέματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «απογοητεύτηκε από την κοντόφθαλμη απόφαση» του ΟΠΕΚ+ να μειώσει δραστικά την παραγωγή πετρελαίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Μπράιαν Ντιζ δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θα απελευθερώσουν άλλα 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα (SPR) τον Νοέμβριο και ότι «ο πρόεδρος θα συνεχίσει να διευθύνει το SPR όπως αρμόζει για την προστασία των Αμερικανών καταναλωτών και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, [...] οδηγώντας τον υπουργό Ενέργειας να διερευνήσει με υπευθυνότητα τυχόν πρόσθετες ενέργειες για να συνεχιστεί η αύξηση της εγχώριας παραγωγής στο άμεσο μέλλον».

Η κοντόφθαλμη απόφαση του ΟΠΕΚ+ για περικοπή, τόνισαν, θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις «χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος, που ήδη ταλαιπωρούνται από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας».

«Υπό το φως της σημερινής κίνησης, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα διαβουλεύεται με το Κογκρέσο για πρόσθετα εργαλεία και αρχές ώστε να μειωθεί ο έλεγχος του ΟΠΕΚ στις τιμές της ενέργειας», ανέφεραν.

Με αφορμή τις υψηλότερες τιμές βενζίνης και πετρελαίου, το Κογκρέσο επιδιώκει να προωθήσει νομοθεσία διαρκείας που θα επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να μηνύει μέλη του ΟΠΕΚ για χειραγώγηση της αγοράς ενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασκήσει πιέσεις στον ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής. «Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της παραγωγής, θα προκαλέσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ», δήλωσαν αναλυτές της Citi σύμφωνα με το ΑΠΕ.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v